Manon Sikkel wint voor het eerst prijs van de Kinderjury

Voor het eerst in negen jaar koost de Kinderjury niet een boek van Francine Oomen. Manon Sikkel won, met ‘Hoe word ik een koppelaar?’

Schrijfster Manon Sikkel is de winnaar van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2012. Sikkel won de prijs voor haar boek Hoe word ik een koppelaar? In de categorie voor lezers van 10 t/m 12 jaar kreeg ze meer stemmen dan eerdere winnaars als Francine Oomen (9 keer gewonnen), Paul van Loon (10 keer) en Carry Slee (9 keer). Dat werd gisteren bekendgemaakt in het Amsterdamse DeLaMar Theater.

„Ik ben ontzettend blij. Ik had niet verwacht dat ik al opgewassen was tegen die grote namen”, reageerde Sikkel (1965).

Met Sikkel heeft de publieksprijs voor kinderboeken voor het eerst sinds 2003 een nieuwe winnaar: al die jaren ging de prijs naar de Hoe overleef ik-serie van Francine Oomen. Ook dit jaar was Oomen genomineerd, voor het non-fictieboek Hoe overleef ik de puberteit?

In de categorie 6 t/m 9 jaar won wel een oude bekende: Fantasia VI van Geronimo Stilton, de muis die avonturier en schrijver is, een character afkomstig uit een Italiaanse schrijfstudio. Net als de afgelopen twee jaar werd de prijs uitgereikt aan een man in muizenpak.

De succesingrediënten van Oomens serie zitten ook in de IzzyLove-boeken van Manon Sikkel, waarvan het bekroonde boek een aflevering is. Het zijn alledaagse avonturen van een eigentijds meisje, met veel grapjes én tips op het gebied van verliefdheid en vriendschap. Het boek – voluit: Hoe word ik een koppelaar? (in 330 eenvoudige stapjes) door IzzyLove – is het vierde over Isabella Strombolov, die onder de naam IzzyLove een blog bijhoudt.

In dit boek gaat zij met haar vrienden op vakantie, maar ze stranden met autopech en bivakkeren dagenlang bij een benzinestation. Daar probeert Isabella een vriendin te koppelen aan een knappe pompbediende.

„Kinderboeken gaan vaak over problemen van volwassenen waar kinderen mee opgezadeld worden, zoals gescheiden ouders”, aldus Sikkel, die journalist werd na een studie psychologie. „Als psycholoog wist ik dat kinderen soms veel meer zitten met de problemen in hun eigen hoofd: hoe ze om moeten gaan met ruzie of verliefdheid. Hoe weet je of de ander je leuk vindt? Ik wilde dat verhaal in een aantrekkelijke vorm gieten, niet tuttig maar met veel humor, zodat kinderen het echt met plezier zouden lezen. Dan is zo’n publieksprijs een prachtige bevestiging.”

„Er zitten zoveel grappige en gekke gebeurtenissen in het verhaal dat dit ‘liefdesboek’ zeker ook geschikt is voor jongens”, meende de Senaat van de Kinderjury, een groep kinderen die ‘namens de Nederlandse kinderen’ een juryrapport opstelde.

Zij mochten zelf ook een ‘Pluim van de Senaat’ toekennen aan twee genomineerde boeken: die gingen naar Superjuffie! van Janneke Schotveld en Raveleijn van Paul van Loon.

    • Thomas de Veen