Maar 9 van de 10 keer gaat het wél goed

De Hongaarse arbiter ging diep door het stof voor zijn fout bij Oekraïne-Frankrijk. Toch moet hij naar huis. De UEFA is genadeloos bij foute beoordelingen.

Warschau. De Oekraïense voetballers zijn er niet mee geholpen, maar de Europese voetbalbond UEFA heeft erkend dat de omstreden bal tegen Engeland eergisteren als doelpunt aangemerkt had moeten worden.

De Italiaanse scheidsrechtersbaas van de UEFA, Pierluigi Collina, gaf gisteren op een persconferentie in Warschau ruiterlijk toe dat de Hongaarse arbiter Viktor Kassia in de laatste wedstrijd van groep D bij het EK voetbal een beoordelingsfout heeft gemaakt. Met verstrekkende gevolgen, want Oekraïne bleef daardoor buiten de kwartfinale; die plek is ingenomen door Frankrijk.

De consequenties voor Kassai zijn hardvochtig, want de Hongaar behoort – evenals de Nederlander Björn Kuipers – tot de vier scheidsrechters die het toernooi moeten verlaten. Collina erkende dat er een causaal verband bestaat tussen de blunder en het vertrek van de Hongaar, die hoog in de hiërarchie staat en voor het EK als kandidaat voor de finale werd genoemd. Collina: „Maar we wilden voorkomen dat het incident Kassai de rest van het EK zou achtervolgen.”

Het ontbrak er nog maar aan dat Collina de Oekraïense bevolking zijn excuses aanbood, maar verder ging de voormalig topscheidsrechter diep door het stof. „We praten over enkele centimeters, maar de bal had overduidelijk de lijn gepasseerd. Zijn assistent achter de doellijn had dat moeten waarnemen, maar daarmee is Kassai niet geholpen. Hij was als scheidsrechter verantwoordelijk.”

Vanzelfsprekend kwam gisteren ook de wenselijkheid van elektronische hulpmiddelen ter sprake. Maar Collina zei op de invoering daarvan geen invloed te kunnen uitoefenen. Omdat het een taak van de wereldvoetbalbond FIFA is.

De Italiaan werd vervolgens op zijn wenken bediend, want FIFA-voorzitter Sepp Blatter liet via Twitter weten „doellijntechnologie geen mogelijkheid, maar een noodzakelijkheid” te vinden. Op 2 juli, daags na de EK-finale, besluit de FIFA over de hulp van techniek bij arbitrage. Gezien Blatters tweet staat de uitkomst vast: voetbaldoelen worden binnenkort voorzien van camera’s.

De reden van Kuipers’ vertrek lichtte Collina niet toe. Het zou met zijn als matig beoordeelde optreden bij Kroatië-Ierland te maken kunnen hebben. Kuipers kreeg van de Ieren het verwijt dat de tweede Kroatische goal vanuit buitenspelpositie werd gemaakt en dat hij Robbie Keane een strafschop had onthouden.

Tegen de achtergrond van de uitschakeling van het Nederlands elftal is het voortijdige vertrek van Kuipers wel opmerkelijk. Scheidsrechters uit landen die doorgaan bij het EK mogen blijven. Sterker, de Engelsman Howard Webb, de Italiaan Nicola Rizzoli en de Portugees Pedro Proença hebben ieder een wedstrijd in de kwartfinales toegewezen gekregen.

Maar foute beoordelingen straft de UEFA genadeloos af, dat blijkt uit de namen van de afgevoerde scheidsrechters. Alle vier hebben tijdens dit EK een smetje opgelopen.

Want naast Kuipers en Kassai kregen gisteren ook de Duitser Wolfgang Stark en de Spanjaard Carlos Velasco Carballo te horen dat ze naar huis moeten. Collina liet duidelijk blijken dat zij te opzichtig in de fout zijn gegaan. Stark kreeg veel kritiek na zijn optreden bij Spanje-Kroatië. De Kroaten voelden zich bestolen; er zou hen een zuivere strafschop zijn onthouden. En Velasco leverde matig werk af in de openingswedstrijd tussen Polen en Griekenland. Hij zou de Grieken hebben benadeeld met een onterechte rode kaart voor Sokratis Papastathoupoulos en een afgekeurd doelpunt van Dimitris Salpigidis.

De lijn van de UEFA is duidelijk: het beeld van een goede arbitrage mag niet worden vertroebeld. Want dat tijdens het EK op hoog niveau wordt gefloten vindt Collina evident. De statistieken wijzen dat volgens hem ook uit. Hij onderbouwde zijn bewering met het aantal goede waarnemingen van de grensrechters. Van hun 302 beslissingen in 24 wedstrijden waren er volgens Collina 289 correct en dertien fout. Een ongehoord hoog percentage van 95,7 procent, meent de scheidsrechtersbaas.

En de Italiaan kwam met meer cijfers. Er zouden negentien doelpunten zijn goedgekeurd op basis van een juiste beoordeling door grensrechters. Collina noemde als voorbeelden het doelpunt van de Spanjaard Jésus Navas tegen Kroatië en de twee doelpunten van Cristiano Ronaldo bij Portugal-Nederland. In al die gevallen had de grensrechter volgens hem goed gezien dat er geen sprake was van buitenspel. Voor Collina een bewijs dat de UEFA de scheidsrechters steeds beter begeleidt en het niveau als gevolg van die aanpak stijgt.

Om die reden heeft de UEFA onder andere besloten, in navolging van de Champions League en de Europa League, een assistent achter de doellijn te posteren. Dat heeft naar de mening van Collina bijgedragen aan de verbeterde arbitrage, ook al ging het eergisteren dan mis met het onthouden van een doelpunt aan Oekraïne. Collina: „Maar het blijft mensenwerk. Fouten zijn nooit uit te sluiten.”

    • Henk Stouwdam