Lieuwe Westra behaalt nationale titel tijdrijden

Wielrenner Lieuwe Westra is gisteren in het Drentse Emmen nationaal kampioen tijdrijden geworden. Bij de vrouwen ging de titel naar Ellen van Dijk.

Bij de mannen was Westra van Vacansoleil na 45 kilometer zeven seconden sneller dan Raborenner Lars Boom. Het brons ging naar Niki Terpstra van Omega Pharma, die 21 seconden langzamer reed dan Westra. Titelverdediger Stef Clement van Rabobank eindigde met een vierde tijd naast het erepodium.

Voor de Fries Westra, bijgenaamd Ut Beest, is het de eerste nationale titel tijdrijden. En dat gaf voldoening, zei hij na afloop tegen persbureau ANP. „Hier heb ik jarenlang heel veel voor gedaan, maar er ook heel veel voor gelaten. De beloning is er naar. Dit is mijn discipline en daar kampioen in worden is geweldig”, zei Westra van wie vanmorgen bekend werd dat hij in de Tourploeg zit.

De 29-jarige Westra rijdt sinds 2009 voor Vacansoleil. Dat jaar baarde hij opzien in de Ronde van Spanje, zijn eerste grote rittenkoers. Hij reed de Vuelta uit en wist in de laatste lange tijdrit als tiende te eindigen. In 2010 werd hij derde op het NK tijdrijden. In 2011 werd hij derde in de Ronde van de Algarve. Hij won later dat voorjaar de Franse semiklassieker Classic Loire-Atlantique. In de Driedaagse De Panne reed hij daarna nog in de leiderstrui. Dit voorjaar reed Westra sterk in Parijs-Nice: ritwinst na finish bergop en tweede in de afsluitende tijdrit. Ook in het algemeen klassement eindigde Westra in de ‘Rit naar de Zon’ als tweede. In de Panne en de Ronde van België eindigde hij ook als tweede.

Ellen van Dijk bleef gisteren in Emmen voor vrouwen na 22,6 kilometer Annemiek van Vleuten dertien seconden voor. Iris Slappendel eindigde op de derde plaats, op ruim een minuut van de winnares.

Het was voor Van Dijk de tweede keer dat zij Nederlands kampioene tijdrijden werd bij de elite. Titelverdedigster Marianne Vos ontbrak als gevolg van haar sleutelbeenbreuk bijna vier weken geleden. Van Dijk had liever dat Vos wel had meegereden, zei ze tegen het ANP. „Dan weet je een beetje waar je staat natuurlijk. Nu had ik meer het gevoel dat ik hier wel moest winnen als deelneemster aan de olympische tijdrit.”