Liao Yiwu wint Vredesprijs van de Duitse boekhandel

Liao Yiwu/ Foto //commons.wikimedia.org/wiki/File:Liao_Yiwu_2010_Cologne.jpg

Chinese dissident en schrijver Liao Yiwu (1958) heeft de Vredesprijs van de Duitse boekhandel gewonnen. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung. De prijs wordt sinds 1950 traditioneel op de laatste dag van de Frankfurter Buchmesse uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van 25,000 euro verbonden.

Volgens de jury vecht Liao Yiwu, die in de jaren ’90 gevangen heeft gezeten in China, ‘onverschrokken’ tegen de toestand in zijn land. Liao Yiwu heeft, zo benadrukt de jury, ’aan den lijve ondervonden wat gevangenschap, foltering en repressie betekent’.

De Vredesprijs zal op 14 oktober, op de laatste dag van de Frankfurter Buchmesse, aan Yiwu worden overhandigd.

De prijs wordt sinds 1950 uitgereikt aan een persoon die binnen de literatuur, wetenschap en kunst bijdraagt aan de vredesgedachte. In het verleden wonnen onder andere Herman Hesse (1951), Astrid Lindgren (1978), Siegfried Lenz (1988), Vaclav Havel (1989) en Martin Walser (1998) de vredesprijs.

Yiwu vluchtte op 6 juli 2011 uit China. Hij woont nu in Duitsland

    • Roderick Nieuwenhuis