kun je leren Improviseren

De band Jungle By Night geeft op North Sea Jazz Kids les in improvisatie. Je moet vooral lef hebben, zegt Pieter van Exter. „Doe alsof je in de badkamer staat te spelen.”

Jungle By Night, met tweede van links saxofonist Pieter van Exter Foto Nick Helderman

Wat gaan jullie doen tijdens de workshop ‘Improviseren’?

„We leren vijfentwintig kinderen improviseren. Tijdens het festival later op de dag zullen we samen het resultaat laten horen.”

Hoe leer je improviseren?

„Dat doen we niet met een schoolbord en een blad papier, maar vooral door gewoon te spelen. Want het juiste gevoel raken is belangrijker dan de juiste noten spelen.”

Wordt het dan wel een mooi concert?

„Ja dat denk ik wel. Het mag natuurlijk ook best een harmonieuze solo zijn. Maar je kunt beter een valse noot vol overtuiging spelen dan een zuivere noot halfbakken.”

Wanneer improviseer je zelf?

„Al onze nummers ontstaan vanuit improvisaties. Die jamsessies nemen we op, maar we schrijven de noten nooit uit. Soms improviseer je ook tijdens een optreden als iemand een fout maakt zodat het net lijkt alsof het gewoon bij het nummer hoort. Maar tijdens de workshop leren we vooral hoe je improviseert tijdens een solo. Zo’n solo kleurt de muziek, daar zit het vuur. Dan speel je echt vanuit je emotie.”

Is improviseren moeilijk?

„Het lastigste van een improvisatie is misschien nog wel dat je het moet durven. Dat je vooraan op het podium moet gaan staan en overtuigend moet spelen. In het begin vond ik dat best eng, maar op een gegeven moment leerde ik een knop om te zetten. Je moet het publiek vergeten en doen alsof je in de badkamer staat te spelen.”

Van wie heb jij het improviseren geleerd?

„Ik heb het zelf moeten ontdekken, maar ik had het wel leuk gevonden als iemand mij destijds had verteld dat je het vooral gewoon moet durven doen.”

Het resultaat van de improvisatieles van Jungle By Night is te horen op North Sea Jazz Kids.

    • Adinda Akkermans