Kortkolom sport

Vacansoleil met vijf Nederlanders in Tour

Breda. De Nederlandse wielerploeg Vacansoleil gaat met vijf Nederlanders naar de Tour de France. Wout Poels, Lieuwe Westra, Johnny Hoogerland, Rob Ruijgh en Kenny van Hummel staan volgende week zaterdag aan de start in Luik voor de 99ste editie van de Tour de France. De selectie van Vacansoleil wordt gecomplementeerd door Gustav Larsson, Marco Mercato, Kris Boeckmans en Rafael Valls. Doelstelling van de ploeg is een ritzege. Eerder deze week maakten de andere twee Nederlandse wielerploegen Rabobank en Argos hun Tourselecties bekend. Rabo gaat met zes Nederlanders naar de Tour en Argos met vier. (NRC)

Voetbalsters na zege op Servië ‘in wachtkamer’

Rotterdam. De Nederlandse voetbalvrouwen hebben de laatste kwalificatiewedstrijd voor het EK in 2013 met 4-0 gewonnen bij Servië. In Jakovo waren de Nederlanders veel te sterk. Manon Melis scoorde twee keer. De andere doelpunten kwamen van Lieke Martens en Daniëlle van de Donk. Nederland eindigt de kwalificatiereeks met negentien punten uit acht duels, maar moet afwachten of dat genoeg is voor directe plaatsing voor het EK. Directe concurrent Engeland heeft vier punten minder dan de Nederlanders, maar speelt nog twee wedstrijden. De poulewinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het Europees kampioenschap, net als de beste nummer twee. De drie andere nummers twee moeten in onderlinge play-offs bepalen wie volgend jaar mag deelnemen aan het EK in Zweden. (Novum)

Van der Kraan moet bij Vitesse weg uit directie

Rotterdam. Algemeen directeur Paul van der Kraan moet na acht jaar weg bij voetbalclub Vitesse. Tijdens een aandeelhoudersvergadering werd de directeur gisteravond uit zijn functie ontheven, melden diverse media. De Duitser Erwin Kasakowski werd tijdens de bijeenkomst benoemd tot interim-directeur. Onlangs vertrok ook trainer John van den Brom bij de Arnhemse voetbalclub, die vorig jaar werd overgenomen door de steenrijke Georgiër Merab Jordania. Vitesse heeft als enige eredivisieclub nog geen trainer voor het volgend seizoen. (NRC)

Corinthians uit São Paulo naar finale Copa

Rotterdam. De Braziliaanse voetbalclub Corinthians heeft zich vannacht voor het eerst in zijn bestaan geplaatst voor de finale van de Copa Libertadores, de Champions League van Zuid-Amerika. De club uit São Paulo speelde gisteren in de halve finale met 1-1 gelijk tegen aartsrivaal en titelverdediger Santos. Omdat Corinthians de heenwedstrijd in Santos al met 1-0 had gewonnen, gaat de club uit São Paulo naar de finale. In die eindstrijd neemt Corinthians het op tegen de winnaar van het duel tussen het Argentijnse Boca Juniors en het Chileense Universidad de Chile. De eerste wedstrijd tussen de twee ploegen eindigde in een 2-0 zege voor de club uit Buenos Aires. De finale van de Copa Libertadores wordt over twee duels gespeeld: 27 juni en 4 juli. (Novum)

Djokovic, Federer en Nadal vlaggendragers

Rotterdam. Rafael Nadal draagt tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen de Spaanse vlag. Dat maakte het Spaanse olympisch comité gisteren bekend. Nadal verdedigt op het gras van Wimbledon in Londen zijn olympische titel van 2008. Nadal is niet de enige tennisser die namens zijn land de vlag mag dragen tijdens de openingsceremonie. Roger Federer draagt de Zwiterse vlag en Novak Djokovic de Servische. De openingsceremonie is op 27 juli in het olympisch stadion van Londen. (NRC).