Kortkolom cultuur

Den Haag volgt advies over bezuinigingen

Den Haag. Enkele tientallen Haagse culturele instellingen krijgen de komende jaren geen gemeentelijke subsidie meer. Een nog groter aantal, zowel grote als kleine instellingen, zoals het Residentie Orkest en het Museon, wordt (fors) gekort. Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde ‘kunstenplan’ voor de jaren 2013-2016. Het Haagse college (PvdA, VVD, D66 en CDA) neemt het advies van een cultuurcommissie grotendeels over.

Het Residentie Orkest moet het in 2013 met 3,5 miljoen euro aan gemeentelijke subsidie doen, 1,5 miljoen euro minder dan in de huidige periode. Het orkest krijgt de subsidie pas als het een nieuw voorstel heeft ingediend. Ook de Raad voor Cultuur stelde onlangs dat het orkest zijn huiswerk over moet doen. In totaal zal het orkest het met eenderde minder aan subsidie moeten stellen. Het Haagse Gemeentemuseum krijgt 500.000 euro minder subsidie dan het had aangevraagd. Het Museon wordt gekort met ruim een miljoen euro. Drie podia krijgen geen gemeentelijke subsidie meer. Tot en met 2016 trekt Den Haag jaarlijks ruim 49 miljoen euro uit voor cultuursubsidies, een korting van zo’n 20 procent. Vanaf 2014 wordt bijna 13 miljoen euro minder uitgegeven aan kunst en cultuur dan in 2010. De gemeenteraad neemt naar verwachting in het najaar een besluit over het kunstenplan.(NRC)

Verhoeven krijgt geld voor film over Jezus

Amsterdam. Paul Verhoeven heeft een producent gevonden om de film te maken over het leven van Jezus, waarvoor hij al een tijd geleden plannen heeft ontwikkeld. De Amerikaanse producent Chris Hanley, die onder meer American Psycho maakte, is bereid het boek te verfilmen dat Verhoeven in 2007 over het leven van Jezus schreef. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Verhoeven schreef het boek Jezus van Nazareth – Een realistisch portret na zo’n twintig jaar onderzoek en wilde het onderwerp altijd al verfilmen. Het scenario wordt geschreven door Roger Avary, die in 1994 samen met Quentin Tarantino een Oscar won voor het script van Pulp Fiction. Verhoevens boek is controversieel. Hij gelooft niet in alle wonderen die Jezus volgens het Nieuwe Testament zou hebben voltrokken. Zijn meest spraakmakende opinie is dat Jezus de bastaardzoon was van een Romeinse soldaat die zijn moeder had verkracht, volgens de filmmaker toen een veelvoorkomend verschijnsel. (Novum)

Concertgebouw gaat concerten uitzenden

Amsterdam. Het Concertgebouw gaat concerten uitzenden via de website. Het Orquesta Sinfónica Simón Bolívar uit Venezuela onder leiding van chef-dirigent Gustavo Dudamel, het slotconcert van Holland Festival op 28 juni, zal het eerste zijn. Volgend jaar, wanneer Het Concertgebouw zijn 125-jarig jubileum viert, worden regelmatig concerten live uitgezonden. Vanuit een nieuwe studio worden acht camera’s op afstand aangestuurd in zowel de Grote als de Kleine Zaal. De regie van de eerste livestream is in handen van de NTR. Het Concertgebouw wil met de registraties klassieke muziek toegankelijk en beschikbaar maken voor een breed publiek. (Novum)