Kortkolom buitenland

Brits arrestatiebevel tegen Julian Assange

Londen. De Britse justitie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Julian Assange. De oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks zit in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, en hoopt op politiek asiel. Zo wil hij uitlevering aan Zweden voorkomen, waar men hem wil horen over twee mogelijke verkrachtingszaken. Assange vreest dat de Zweden hem zullen uitleveren aan de VS, die hem mogelijk willen vervolgen wegens de publicatie van grote hoeveelheden geheime diplomatieke post. Volgens de Britse justitie heeft hij zich onttrokken aan zijn invrijheidstelling op borgtocht. De Ecuadoriaanse regering heeft gezegd binnen 24 uur een besluit te nemen over de asielaanvraag. (Reuters, BBC)

Politie in Toulouse beëindigt gijzeling

Toulouse. De Franse politie heeft gistermiddag na zes uur een einde gemaakt aan een gijzeling in een bank. Een man met een psychiatrisch verleden had na een mislukte poging de bank te beroven, vier mensen gegijzeld. In een reeks verwarde uitspraken claimde hij banden te hebben met Al-Qaeda, maar de Franse autoriteiten hechten daar vooralsnog geen geloof aan. De sfeer in Toulouse is nog gespannen nadat in maart een moslimextremist zeven mensen had doodgeschoten. (AP, AFP)

Ruim 100 doden bij gevechten in W-Libië

Tripoli. Meer dan honderd mensen zijn gedood en vijfhonderd gewond gedurende een week van gewapende botsingen tussen de militie van de stad Zintan en strijders van de Al-Mashashia-stam, op ongeveer 160 kilometer ten zuidwesten van de Libische hoofdstad Tripoli. Dat hebben de autoriteiten gisteren meegedeeld. Zintan steunde de opstand tegen de Libische leider Gaddafi; de Al-Mashashia-stam hield zich erbuiten. De interim-regering hoopt dat het geweld de verkiezingen niet in gevaar brengt die voor 7 juli op het programma staan. (AFP, Reuters)

Oeganda wil verbod op 38 pro-homo ngo’s

Kampala. Oeganda wil 38 niet-gouvernementele organisaties verbieden omdat ze homoseksualiteit zouden bevorderen. Dat heeft de Oegandese minister van Ethiek en Integriteit, Simon Lokodo, gezegd. „Ik heb een verslag van bijeenkomsten die ze hebben gehouden om homoseksuelen te vermeerderen, te rekruteren en hun positie te versterken”, zei Lokodo. Homoseksualiteit is verboden in Oeganda. Op homoseksuele handelingen staan lange celstraffen. (Reuters, BBC)

Boot zinkt in Malawi: 47 Somaliërs gedood

BLANTYRE. Zeker 47 Somalische migranten zijn omgekomen nadat een boot is gekapseisd in Lake Malawi. Dat heeft de politie gezegd. De boot was op weg van Tanzania naar Malawi, een belangrijke halte op weg naar Zuid-Afrika voor mensen die vluchten voor droogte en oorlog in Somalië. Volgens de politie is de boot gezonken omdat er teveel mensen aan boord waren. Van de 60 opvarenden zijn er 47 zijn geborgen. (BBC)

Vluchtelingen komen om op zee bij Indonesië

Jakarta. Een boot met zo’n 200 asielzoekers is op zee tussen Indonesië en Australië gekapseisd. Naar wordt gevreesd zijn ten minste 75 opvarenden verdronken. Een Australisch marineschip schoot te hulp om drenkelingen te redden. De omgeslagen boot was naar wordt aangenomen op weg naar Christmas Island, waar mensensmokkelaars vaak koers naar zetten. In 2010 verdronken vijftig mensen in de buurt van het eiland. (AP, Reuters)