Kortkolom binnenland

Irak werkt niet mee aan terugkeer asielzoekers

Den Haag. Irak werkt het komende half jaar niet mee aan de gedwongen terugkeer van vluchtelingen uit Nederland. Dat heeft de Iraakse minister van migratie Dindar Najman Shafiq Duski gisteren gezegd in een vertrouwelijk gesprek met de Tweede Kamer. Volgens hem heeft Irak zijn handen vol aan de vluchtelingen die vrijwillig terugkeren, zijn er problemen met de werkgelegenheid, is er woninggebrek en is ook de situatie in het land nog niet overal veilig genoeg. Vanmorgen zou minister Leers (Immigratie, Asiel en Integratie, CDA) zijn laatste gesprek met minister Duski hebben. Tot vanmorgen kwamen er geen concrete afspraken uit die gesprekken, waardoor onduidelijk is gebleven wat met de uitgeprocedeerde Iraakse vluchtelingen in Nederland moet gebeuren. Leers heeft altijd gezegd dat zij terug moeten naar Irak. Onder andere de ChristenUnie vindt dat Leers inschikkelijk moet zijn, en voor het komende half jaar voor opvang moet zorgen. (NRC)

Oudgedienden in top kandidatenlijst PvdA

Den Haag. De PvdA kiest voor vertrouwde gezichten. In de top van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, die vanmiddag gepresenteerd zou worden maar eerder uitlekte, staan twee nieuwkomers: oud-ambassadeur Désirée Bonis en vakbondsleider John Kerstens. Oudgedienden als Mariëtte Hamer en Frans Timmermans krijgen een hoge plek, net als drie oud-kandidaten voor het fractievoorzitterschap: Ronald Plasterk, Martijn van Dam en Lutz Jacobi. Oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma staat op nummer twee, achter lijsttrekker Diederik Samsom. De grootste stijger op de lijst is Tanja Jadnanansing. In 2010 stond ze op de 28ste plaats, nu op de vierde. (NRC)