Koeweitse oppositie kwaad over ontbinding van het parlement

Koeweitse oppositiepolitici hebben gisteren woedend gereageerd op de ontbinding van het parlement. Het Constitutionele Hof besliste dat het decreet waarin de emir de verkiezingen van februari uitschreef in strijd met de grondwet was omdat hij het na het aftreden van het kabinet had afkondigd. Het Hof herstelde het voorgaande parlement.

De ongrondwettelijk verklaarde verkiezingen werden gewonnen door de door moslimfundamentalisten gedomineerde oppositie, die 34 van de 50 zetels veroverde. In het nu herstelde parlement is de oppositie in de minderheid.

Zeker zestien van de oppositieparlementariërs in het herstelde parlement traden meteen af uit protest tegen de uitspraak van het Hof. Zij verklaarden dat zij „er niet trots op waren een zetel te hebben in een Assemblee die door het volk is verworpen”.

Honderden mensen protesteerden bij het gebouw van de Nationale Assemblee tegen de ontbinding van het parlement. De betogers riepen ook op tot de vorming van politieke partijen en vervanging van premier sjeik Jaber al-Hamad al-Sabah door een politicus zonder banden met de koninklijke familie. De emir benoemt de premier. Ongeveer honderd mensen hielden een tegendemonstratie, waarbij zij kritiek leverden op het ontbonden parlement omdat het te veel tijd zou hebben besteed aan kwesties van zedelijkheid, zoals vrouwenkleding, eerder dan aan ontwikkeling van de (olie-)economie.

Waar de oppositie in elk geval veel aandacht aan besteedde, was een grote corruptiezaak. Dertien regeringsaanhangers in het herstelde parlement zijn ondervraagd door de hoogste aanklager omdat zij 350 miljoen dollar hadden ontvangen. Maar volgens de oppositie zijn ook ministers bij deze zaak betrokken.

Het is niet de eerste keer dat een parlement naar huis is gestuurd. De emir heeft eveneens in 2006, 2008, 2009 en eind 2011 het parlement ontbonden. (AFP, Reuters)