Joost Conijn vecht voor zijn atelier

None

„Als je een vliegtuig of auto wilt bouwen, heb je ruimte nodig.” Beeldend kunstenaar Joost Conijn werkt in een grote loods in Weesp. Aan kabels hangen een minihelikopter, een zeppelin en een achteruittrapfiets. En in een hoek staan werktafels met boormachines, kranen en lasapparatuur.

Conijn, de vliegtuigkunstenaar die in 2005 mede model stond voor de hoofdpersoon van Tommy Wieringa’s Joe Speedboot, zit op een voormalig marineterrein in Weesp. Onder de naam het Domijn werken daar veertig kunstenaars aan grote installaties, schilderijen, decors en theatervoorstellingen.

Na twintig jaar moeten ze misschien vertrekken. PostNL wil er een sorteerbedrijf voor pakketten bouwen. Conijn vindt het schokkend. „Het is onbegrijpelijk. Hoe is het mogelijk dat een bedrijf ons zomaar mag wegsturen? De kunst wordt in haar wortels geraakt.”

Schrijfster Irène Lesparre is voorzitter van het Domijn. Ze woont samen met een houtkunstenaar en twee husky’s in een zelfverbouwde loods. „Ik vind het vreselijk en kortzichtig dat geld weer boven cultuur gaat. Als ze hier echt gaan kappen en slopen, gaan we ons aan de bomen ketenen”, zegt ze strijdvaardig.

Toen enkele maanden geleden Post NL zich bij de gemeente Weesp meldde, was wethouder van economische zaken Christian Zierleyn meteen enthousiast. „Het is een interessant aanbod voor de gemeente. PostNL biedt 250 arbeidsplaatsen. Dat is niet niets in de huidige economische situatie.”

Het terrein van het Domijn is volgens wethouder Zierleyn de enige geschikte locatie voor het sorteercentrum van 1,7 hectare. Als het postgebouw er komt, raakt het Domijn eenderde van zijn grond kwijt, waaronder twee loodsen en het bijbehorende bos. Het overgebleven deel moeten ze dan gaan huren van een ontwikkelingsmaatschappij. Het liefst wil het Domijn het terrein zelf kopen. De kunstenaars hebben hiervoor gespaard en voeren gesprekken met Triodos Bank over een lening. Vanavond stemt de gemeenteraad van Weesp over de plannen van PostNL.

    • Joke Beeckmans