Jaar uitstel voor een nieuwe vakbeweging

Oud-Kamerlid Ton Heerts wordt opvolger van Agnes Jongerius bij FNV.

Rotterdam. Het plan van Oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma om zaterdag een nieuwe vakbeweging op te richten, is voorlopig uitgesteld. Er is al wel een nieuwe voorzitter.

De kandidaat-voorzitter die Klijnsma naar voren schoof, partijgenoot en oud-Tweede Kamerlid, Ton Heerts (PvdA) zou de interim-voorzitter worden van de FNV-oude stijl én de leider van De Nieuwe Vakbeweging. Met als belangrijkste taak om binnen een jaar de huidige FNV op te heffen en vorm te geven aan die gemoderniseerde beweging. Op 23 juni, aanstaande zaterdag, zou die nieuwe vakbeweging formeel worden opgericht, zo was de bedoeling van oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA). Maar Heerts krijgt geen dubbelfunctie. Hij wordt voorzitter van de oude FNV, zoals zijn voorganger, Agnes Jongerius dat ook was.

In januari kreeg Klijnsma de opdracht om de aan interne machtstrijd ten onder gegane vakbeweging zo snel mogelijk vorm te geven en een tijdelijk voorzitter aan te dragen. NRC