Inspecteurs trojka maandag naar Griekenland

Jean-Claude Juncker voor aanvang van de vergadering van ministers van Financiën van de zeventien eurolanden. Foto Reutes / Francois Lenoir

Inspecteurs van de zogenoemde trojkagaan maandag naar Griekenland om de nieuwe situatie te bespreken. Dat zei Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de zeventien eurolanden, vanavond na afloop van overleg in Luxemburg.

De trojka bestaat uit de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - de drie instellingen die Griekenland van noodleningen voorzien en daaraan strenge voorwaarden hebben verbonden. De trojka moet groen licht geven voordat het IMF kan beslissen opnieuw geld over te maken.

Maandag formeel verzoek Spanje voor hulp

Juncker zei ook dat Spanje maandag een formeel verzoek voor financiële hulp zal indienen. Vermoedelijk zal Spanje de Europese Unie om een bedrag tussen de vijftig en zestig miljard euro vragen om ervoor te zorgen dat de Spaanse banken economische schokken in de toekomst te kunnen doorstaan. Dat bedrag is beduidend lager dan de honderd miljard die door de eurolanden is aangeboden.

    • Lex Boon