Huizenprijzen zijn in mei opnieuw sneller gedaald

De huizenprijzen waren vorige maand 5,5 procent lager dan in mei 2011. De prijzen zijn hiermee sneller gedaald dan in de voorgaande maanden. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van vanochtend.

In april daalden de huizenprijzen met 5,2 procent ten opzichte van een jaar eerder, in maart ging het om 4,7 procent en in februari en januari om 3,4 procent.

In mei werden wel 3 procent meer woningen verkocht in vergelijking met een jaar eerder. In totaal veranderden vorige maand ruim 10.000 koopwoningen van eigenaar. Het Kadaster heeft geen verklaring voor de gestegen verkoop.

De stijging in mei wijkt ook af van de algehele daling van de verkopen in 2012. In de eerste vijf maanden van dit jaar werden minder huizen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Van januari tot en met mei werden ruim 42.000 huizen verkocht. Dat is ruim 12 procent minder in vergelijking met de eerste vijf maanden van 2011.

De prijsdaling in mei geldt voor alle provincies en alle woningtypen. De prijzen dalen gemiddeld het meest in Zuid-Nederland en het minst in Midden-Nederland. De provincie waar de prijzen het minst zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar is Overijssel (-3,3 procent), de sterkste daling heeft plaats in Noord-Brabant (-6,5 procent).

Sinds het voorjaar van 2008, vóór de kredietcrisis, zijn de huizenprijzen gemiddeld ruim 11 procent gedaald, volgens de Prijsindex bestaande koopwoningen van het Kadaster en het CBS. De gemiddelde koopsom van een woning was afgelopen mei circa 5 procent lager dan een jaar eerder, volgens het Kadaster. In mei 2012 was de gemiddelde koopsom 228.000 euro, in mei 2011 ging het om ruim 240.000 euro.

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is laag, maar stabiel, blijft uit een peiling van ING van vanochtend. De helft van de koopwoningbezitters en een derde van de starters meent dat de maatregelen uit het Lenteakkoord hen niet stimuleren om te verhuizen. Herstel van de woningmarkt blijft nog enige tijd uit, aldus de bank.