Huizenprijzen sterker gedaald - woningen 5,5 procent goedkoper

Er wisselden in mei ruim 10 duizend bestaande koopwoningen van eigenaar, bijna 3 procent meer dan een jaar eerder. Foto NRC / Arjan de Jongh

De huizenprijzen zijn de afgelopen maand sterker gedaald dan in voorgaande maanden. Het CBS meldt dat verkochte koopwoningen in mei 5,5 procent goedkoper waren dan een jaar eerder.

In april waren bestaande woningen 5,2 procent goedkoper, in maart was dat 4,7 procent van de woningen.

Net als in voorgaande maanden waren in mei de prijzen in alle provincies lager dan een jaar eerder. Ook alle woningtypen waren goedkoper dan in mei 2011.

Er wisselden in mei ruim 10 duizend bestaande koopwoningen van eigenaar, bijna 3 procent meer dan een jaar eerder. Het totaal aantal transacties van januari tot en met mei 2012 bedroeg ruim 42 duizend, 12 procent minder dan in de eerste vijf maanden van 2011.

Bekijk hier een animatie van de ontwikkeling van de prijzen van koopwoningen:

Vorige maand werden er iets meer huizen verkocht

Maandag werd bekend dat in mei 2,7 procent meer huizen zijn verkocht dan een jaar eerder in die maand. In vergelijking met de maand april zijn er zelfs 23,6 procent meer woningen verkocht, bleek uit cijfers van het Kadaster.

Vorige maand werden er 10.182 woningen verkocht. Volgens het Kadaster laten vrijwel alle woningtypen een stijging zien ten opzichte van een jaar geleden. Het is voor het eerst in zeven maanden dat het aantal woningverkopen is gestegen.

    • David Haakman