Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Horen , zien, voelen Kinderpagina

Voordat het ‘grote’ festival losbarst, is er zondag 1 juli al een North Sea Jazz Festival voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. In Ahoy kun je die dag luisteren, dansen en zelfs tekenen op muziek.

Music Matters Brassband

Samen met trompettist Rob van de Wouw en percussionist Roël Calister openen leerlingen van de Rotterdamse Brassbandschool het kinderfestival met een optreden buiten voor de deur van Ahoy. De band speelt Caraïbische brassmuziek. Voorafgaand aan het optreden geven de artiesten een workshop aan de leerlingen. Zo kun je leren spelen op trompet, trombone en drums.

H van Adem

H van Adem is een voorstelling van muziektheatergroep Oorkaan. Het gaat over een Turks meisje dat vanuit Turkije naar Nederland verhuist. Wat breng je mee als je twee landen hebt? Dat vragen de theatermakers zich af. De muziek die je hoort is een combinatie van jazz en Turkse muziek en wordt gespeeld door zangeres Esra Dalfidan met haar band Fidan. Speciaal voor deze show heeft kinderboekenschrijfster Joke van Leeuwen (o.a. van Heb je mijn zusje gezien? en Waarom een buitenboordmotor eenzaam is) grappige teksten geschreven.

Proefjes met muziek

Geluid kan je horen. Maar kun je het ook zien? En voelen? En hoe ontstaan eigenlijk de verschillende klanken in muziekinstrumenten? In het Proefjeslab kom je daarachter. De hele middag kun je samen met de jongens van proefjes.nl natuurkundige proefjes doen en erachter komen dat muziek meer is dan de klanken die je hoort.

Tekenen op muziek

Weet jij hoe klanken eruitzien op papier? Onder muzikale begeleiding van twee studenten van het conservatorium van Rotterdam ga je samen op zoek naar de kleur van klanken.

Freestylen op muziek

Het HipHopHuis geeft de swingende dans en percussieworkshop Welcome to the Jungle. Tijdens deze workshop leren kinderen freestylen, dus doen wat er in je opkomt.

Meer jonge jazzmuzikanten

En je kunt op deze dag natuurlijk ook gewoon naar muziek luisteren. Jonge jazzbands zullen hun muziekkunsten ten gehore brengen. Zo is er een optreden van de Daniel Clason Band. De vier bandleden zijn studenten van het Koninklijke Conservatorium Den Haag en hebben les gehad van bekende jazzmusici. Ook de Fusionband geeft een concert. Met negen muzikanten van de Havo voor Muziek uit Rotterdam.

North Sea Jazz for Kids vindt plaats op 4 juli van 13 uur tot 17.30u in Ahoy. Het hele programma is te vinden op northseajazz.com