Hoofdstad is Nederlandse kandidaatstad voor Spelen

Dat heeft de alliantie van het Olympisch Vuur besloten. Rotterdam mag gaan samenwerken met Amsterdam.

Amsterdam/Rotterdam. Amsterdam wordt de Nederlandse kandidaatstad voor de Olympische Spelen in 2028. Belangrijke faciliteiten zoals het Olympisch Dorp en het perscentrum worden daarmee in de hoofdstad gevestigd. De functie van ‘naamstad’ houdt ook in dat Amsterdam de opening en de sluiting van de Olympische Spelen krijgt en dat daar het volledige atletiekprogramma wordt gehouden.

Dat is unaniem besloten tijdens een vergadering in Den Haag van het Olympisch Vuur, de alliantie waarin alle belangrijke sport- en maatschappelijke instellingen in Nederland zijn vertegenwoordigd. Demissionair minister Edith Schippers (Sport, VVD) heeft gisteren de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de genomen beslissing van de alliantie van het Olympisch Vuur.

Rotterdam, dat ook in de running was als Nederlandse kandidaatstad, wordt partnerstad en gaat nauw samenwerken met Amsterdam. De Rotterdamse sportwethouder Antoinette Laan in een schriftelijke reactie: „Natuurlijk was Rotterdam ook graag als naamgevende stad voorgedragen. Maar geen enkele stad in Nederland kan de Olympische Spelen alleen organiseren. We moeten onze krachten bundelen als Nederland kans wil maken op de organisatie van de Olympische Spelen.”

Hoeveel het organiseren van de Spelen zal kosten is niet bekend. NRC