‘Hamas bereid tot staakt-het-vuren’ na drie dagen van geweld rond Gaza

Een Palestijn draagt een gewonde man naar een ziekenhuis in Rafah in het zuiden van Gaza. Bij Israëlische luchtaanvallen kwamen de afgelopen drie dagen acht Palestijnen om het leven. Foto AFP / Said Khatib

Hamas is bereid een staakt-het-vuren met Israël te respecteren als Israël stopt met het uitvoeren van luchtaanvallen op Gaza. Dat heeft de beweging gisteravond laat gezegd. Rond Gaza vond de afgelopen drie dagen het hevigste geweld in maanden plaats.

De Egyptische regering, die al jarenlang bemiddelt tussen de Palestijnse beweging en Israël, heeft Hamas gisteren gevraagd een einde te maken aan de raketbeschietingen vanuit Gaza. Gisteren schoten Palestijnse militanten ongeveer zeventig raketten af op het zuiden van Israël. Hoewel Hamas had aangegeven akkoord te gaan met een staakt-het-vuren, kwamen volgens het Israëlische leger ook vanochtend weer acht projectielen neer in zuid-Israël:

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF This morning, 8 more rockets fired from #Gaza hit #Israel.

Acht Palestijnen gedood bij reeks luchtaanvallen sinds maandag

Bij raketbeschietingen vanuit Gaza raakten de afgelopen dagen een aantal Israëli’s gewond. Israëlische luchtaanvallen boven Gaza kostten sinds maandag aan acht Palestijnen het leven. Gisteren kwamen twee Palestijnen om: een veertienjarige jongen werd in het oosten van Gaza geraakt bij een luchtaanval. De vader van de jongen raakte bij de aanval zwaargewond. Naast de Palestijnse jongen werd volgens Israël een Palestijnse militant dodelijk getroffen.

Het is niet duidelijk of de Israëlische regering ook bereid is zich op dit moment aan een staakt-het-vuren te houden. In een verklaring liet de regering weten “met volharding en vastberadenheid door te gaan met operaties tegen diegenen die terreur gebruiken tegen de staat Israël.”

Escalatie geweld na dood Israëlische burger na infiltratie Sinaï

Het geweld rond Gaza escaleerde sinds maandagochtend toen een groep militanten die mogelijk uit Gaza kwam vanuit de Egyptische Sinaïwoestijn het zuiden van Israël wist binnen te dringen en een Israëlische arbeider doodschoot. Israël heeft sinds de val van president Mubarak, die hard optrad tegen moslimextremisten in de Sinaï, begin vorig jaar te maken met een grotere dreiging vanuit Egypte door de instabiele politieke situatie daar.

Na Israëlische vergeldingsacties in Gaza nam het aantal raketbeschietingen de afgelopen dagen sterk toe. Voor het eerst in maanden vuurde Hamas ook zelf weer raketten af op Israël. De raketbeschietingen vanuit Gaza waren de laatste tijd vooral het werk van radicale Palestijnse groepen als de Islamitische Jihad.