'Gokmaffia actief in Belgisch voetbal'

Een Russisch goksyndicaat zou afgelopen seizoen geprobeerd hebben voetballers in de Belgische eerste klasse om te kopen. Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws vandaag.

Volgens de krant, die zich baseert op twee anonieme bronnen, heeft een speler uit het hoogste niveau van het Belgische betaalde voetbal 3500 euro aangeboden gekregen om een wedstrijd te vervalsen.

De wedstrijd tussen de clubs Lierse en Lokeren, die op 10 september vorig jaar in 1-1 eindigde, wordt expliciet genoemd door Het Laatste Nieuws. De twee clubs ontkennen elke betrokkenheid.

Zes jaar geleden werd de Belgische eerste klasse ook al getroffen door een omkoopschandaal. Spelers en trainers werden er van beschuldigd geld te hebben aangenomen van de Chinese gokmaffia. Verschillende clubs en spelers werden uiteindelijk vervolgd door justitie.

Het nieuws rond een mogelijk nieuw Belgisch gokschandaal komt een dag nadat de Italiaanse voetbalbond 52 spelers heeft bestraft voor hun rol in een Italiaanse omkoopaffaire. Ook zijn sancties opgelegd aan 21 clubs, waaronder drie clubs uit de Serie A: Sampdoria, Atalanta Bergamo en Siena. De spelers en clubs worden ervan beschuldigd wedstrijden doelbewust te hebben vervalst.

Het schandaal houdt Italië al weken in zijn greep. Premier Mario Monti stelde zelfs voor de Italiaanse competitie een paar jaar stil te leggen om alle corruptie te verbannen.

Op het EK voetbal doet Italië het wel goed. Daar speelt de ploeg van bondscoach Cesare Prandelli zondag in de kwartfinale tegen Engeland.