FIFA-baas: camera’s bij doellijn noodzaak

FIFA-voorzitter Sepp Blatter vindt de introductie van technologische hulpmiddelen bij de arbitrage onvermijdelijk, nu zich ook tijdens het EK een cruciale blunder van de arbitrage heeft voorgedaan.

Volgens Blatter is „doellijntechnologie geen mogelijkheid, maar een noodzaak”. Met deze opmerkelijke uitspraak via Twitter reageerde de voorzitter van de wereldvoetbalbond op de fout van de scheidsrechter afgelopen dinsdag tijdens het duel Engeland-Oekraïne in Donetsk.

Na ruim een uur spelen in het belangrijke duel in groep D trapte verdediger John Terry de bal uit de doelmond, terwijl deze de doellijn al was gepasseerd. De vijfde man op de doellijn naast de goal had het verkeerd gezien. Engeland versloeg het gastland met 1-0 en bereikte de kwartfinales. Oekraïne werd uitgeschakeld.

De FIFA heeft zich onder leiding van Blatter lange tijd verzet tegen de invoering van technologische hulpmiddelen, zoals camera’s. Het kwam de afgelopen jaren slechts tot experimenten in kleinere toernooien, zoals in 2005 en 2007. De afgelopen maanden werden opnieuw twee verschillende technologieën getest. Na cruciale blunders tijdens diverse grote toernooien wordt de druk van de publieke opinie steeds groter om arbitrale hulpmiddelen in te zetten.

De fout van dinsdag, die grote woede in Oekraïne teweegbracht, lijkt sterk op die tijdens het WK in 2010 tussen Duitsland en Engeland. Bij een 2-1 achterstand voor Engeland werd in Zuid-Afrika de gelijkmaker van Frank Lampard afgekeurd, hoewel de bal bijna een meter achter de doellijn was geweest.

Om een herhaling van die grove blunder te voorkomen, introduceerde de UEFA op dit EK de lijnrechters. Kort na de EK-finale in Kiev zal de International Football Association Board, die belast is met de spelregels in het voetbal, beslissen over het al dan niet gebruiken van videobeelden tijdens wedstrijden.

Ook onder Nederlandse spelers en trainers neemt de roep om technologische middelen toe. In een enquête onder hoofdcoaches betaald voetbal van deze krant sprak recentelijk de overgrote meerderheid van de respondenten zich uit voor het gebruik van camera’s om arbitrale dwalingen tegen te gaan.