Opinie

    • Ernest van der Kwast

Espresso met Angela Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal vrijdag aanwezig zijn bij de EK-wedstrijd Duitsland – Griekenland. ‘Ik hoop dat de kersverse Griekse premier Samaras ook komt,’ zegt ze. Wat vindt ze van het commentaar dat de wedstrijd politiek beladen zal zijn door haar komst?

Foto AP/Mario Vedder

Afspraak

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal vrijdag aanwezig zijn bij de EK-wedstrijd Duitsland - Griekenland. ‘Ik hoop dat de kersverse Griekse premier Samaras ook komt,’ zegt ze. Wat vindt ze van het commentaar dat de wedstrijd politiek beladen zal zijn door haar komst? ‘Ik kom voor de sportiviteit,’ antwoordt Merkel. ‘Ik zal het Duitse elftal met hart en ziel aanmoedigen.’ De Duitse bondskanselier neemt een slokje espresso. ‘Maar ik vind wel dat de Grieken zich aan de afspraak moeten houden.’ Welke afspraak? ‘De afspraak met haar geldschieters,’ zegt Merkel. ‘Er zijn beloften gedaan en die moeten worden nagekomen.’ Klopt het dat ze tegen een ‘grexit’ is? ‘Ik heb veel vertrouwen in de nieuwe Griekse regering,’ antwoordt de Duitse bondskanselier. ‘Maar dat wil niet zeggen dat ik denk dat alles goed komt.’ Ze neemt nog een slokje espresso. ‘Een grexit kan noodzakelijk zijn voor andere eurolanden.’ De Duitse middenvelder Sami Khedira heeft gezegd dat hij een fan is van Angela Merkel en dat hij blij is met haar aanwezigheid bij de wedstrijd. De Duitse bondskanselier bloost. ‘Hij heeft gezegd dat ik geluk breng,’ zegt ze. ‘En dat ik een open, sympathieke vrouw ben die geïnteresseerd is in voetbal.’ Merkel drink haar kopje leeg. ‘Ze waarderen het dat ik hen onvoorwaardelijk steun.’

    • Ernest van der Kwast