Er is een Griekse regering met Samaras als nieuwe premier

Griekenland heeft een nieuwe regering. Antonis Samaras is gisteren bij zijn bezoek aan president Karolos Papoulias officieel beëdigd als premier. Samaras, leider van de Nieuwe Democratie, sprak de afgelopen dagen met de leiders van Democratisch Links en Pasok over een te vormen coalitieregering.

Nieuwe Democratie kwam bij de verkiezingen afgelopen zondag als grootste uit de bus en haalde 129 zetels. Syriza werd tweede en behaalde 71 zetels, maar gaf meteen aan oppositie te willen voeren omdat de radicaal-linkse partij niet wil deelnemen aan een conservatieve regering die zich als ‘pro-euro’ profileert. Het socialistische Pasok haalde 33 zetels en Democratisch Links 17.

Nieuwe Democratie en Pasok hebben tezamen genoeg zetels om een regering te vormen, maar was er alles aan gelegen steun te krijgen van een derde partij. De twee partijen zijn in Griekenland jarenlang aan de macht geweest en hebben het land door wanbeleid in de huidige financiële crisis gestort. Democratisch Links als derde partij moet voorkomen dat een nieuwe regering wordt bestempeld als van “de oude garde”,