Egypte: geen uitslag presidentsverkiezingen

De Egyptische verkiezingscommissie heeft gisteren de bekendmaking van de uitslag van de presidentsverkiezingen voor onbepaalde tijd uitgesteld. De twee kandidaten, Moslimbroeder Mohammed Morsi en de laatste premier van de afgezette president Mubarak, generaal b.d. Ahmed Shafiq, hebben allebei de overwinning geclaimd.

De commissie onderzoekt honderden klachten over schending van de regels bij de verkiezingen, waarvan de tweede en beslissende ronde afgelopen weekeinde plaatshadden. Daarvoor heeft ze volgens het officiële persbureau MENA meer tijd nodig. Eerder is aangekondigd dat het leger de macht op 30 juni zal overdragen aan de gekozen president. Het is onduidelijk of de overdracht nu in gevaar komt.

De nieuwe president, wie het ook is, krijgt een stuk minder macht dan aanvankelijk het geval zou zijn nu het leger de wetgevende macht heeft overgenomen van het parlement nadat dat vorige week door het Constitutionele Hof was ontbonden. Het leger heeft ook aangekondigd te zullen toezien op het schrijven van een nieuwe grondwet.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, hamerde er gisteren op dat het leger zijn belofte waarmaakt en de macht overdraagt aan de winnaar. Zij zei ook dat bepaalde acties van de militaire junta „duidelijk hinderlijk” zijn. Ze onderstreepte dat „het leger een gepaste rol moet innemen, en niet tussenbeide moet komen, overheersen of het grondwettelijke gezag corrumperen”.

Honderden aanhangers van de Moslimbroederschap kamperen op het Tahrirplein in Kairo om te protesteren tegen de acties van het leger. De Moslimbroederschap domineerde het begin dit jaar gekozen parlement. Voor morgen zijn weer grote demonstraties aangekondigd. Tegelijkertijd escaleren aanhangers van het leger in politieke tv-programma’s hun retoriek tegen de Moslimbroederschap. De fundamentalistische organisatie is er onder andere van beschuldigd gewapende milities te vormen. Daarvan is verder geen aanwijzing.

Over de gezondheidstoestand van ex-president Mubarak, die eerder „klinisch dood” werd gemeld of „in coma”, is geen verdere mededeling gedaan. Veel burgers denken dat het wel meevalt met Mubarak en dat dit soort nieuws alleen is verspreid om zijn overplaatsing van de gevangenis naar een militair ziekenhuis te wettigen. (AP, AFP, Reuters)