Een kippetje met vele vaders

De toeristenindustrie in Oekraïne prijst kip Kiev als één van de nationale gerechten. (Attent waarschuwt ze ook voor de straal hete boter die bij het aansnijden naar buiten kan spuiten.) De status van nationaal gerecht wil nog niet zeggen dat kip Kiev ook in Kiev is geconcipieerd. Er doen over het ontstaan de wildste verhalen

De toeristenindustrie in Oekraïne prijst kip Kiev als één van de nationale gerechten. (Attent waarschuwt ze ook voor de straal hete boter die bij het aansnijden naar buiten kan spuiten.)

De status van nationaal gerecht wil nog niet zeggen dat kip Kiev ook in Kiev is geconcipieerd. Er doen over het ontstaan de wildste verhalen de ronde. De Russen claimen dat het een Russisch gerecht is. De Fransen zeggen dat het door een landgenoot is uitgevonden en in New York beweren ze de naamgevers van het gerecht te zijn. Er is een stoet van vermeende geestelijke vaders, en moeders, van kip Kiev of daarop lijkende gerechten.

Zou het niet zo kunnen zijn dat op verschillende plaatsen verschillende mensen op het idee zijn gekomen om kipfilet te vullen met kruidenboter? Hoe dan ook is het een gouden greep, de smeltende boter houdt de kip sappig binnen de krokante korst en door peterselie en citroenrasp krijgt ze een frisse, zomerse smaak.

De ontstaansgeschiedenis (volgens de Russische wodkakenner Pokhlebkin) valt op door de details. Het gerecht zou in een club van kooplieden te Sint Petersburg zijn bedacht in de nadagen van de heerschappij van de tsaren. Men beschouwde het als decadent. Wat niet belette dat het gerecht vele jaren later in de Sovjettijd uitgroeide tot een vaste waarde in populaire restaurants binnen en buiten de landsgrenzen. De naam kip Kiev kreeg het nadat het in 1947 was geserveerd bij een banket ter ere van de thuiskomst van een Oekraïense delegatie uit Berlijn. Groot gastronomisch aanzien ondervond de kip Kiev nooit, maar ze genoot internationaal een bloeiperiode in de jaren zeventig.

Rasp het gele deel van de schil van een halve citroen zeer fijn. Roer de citroenrasp met een eetlepel fijngehakte peterselie en een fijngesnipperde knoflookteen door 60 gram zachte boter. Breng de kruidenboter verder op smaak met peper en zout. Vorm er een blokje van, wikkel het in keukenfolie en leg het in de ijskast om op te stijven.

Verdeel de kruidenboter over twee ongepaneerde kipschnitzels. Vouw ze strak om de kruidenboter. Zorg dat de boter goed is ingepakt. Plak de randen dicht met wat losgeklopt ei en bloem. Steek de uiteinden van de kipschnitzels vast met cocktailprikkers.

Kruid twee eetlepels bloem met peper en zout. Wentel de kippakketjes door de bloem, daarna door een losgeklopt klein ei en tot slot door 75 gram broodkruim.

Verhit de olie tot 180 graden. Frituur de kippakketjes ongeveer acht minuten tot ze van buiten mooi bruin zijn en van binnen door en door gaar. Laat ze even uitlekken op een stukje keukenpapier. Waarschuw de tafelgenoten voor de gevaren van een straal hete boter, en voor de cocktailprikkers.

Kip Kiev

Voor twee personen:

2 ongepaneerde kipschnitzels (of kipfilets platgeslagen tussen twee velletjes keukenfolie)

60 g zachte boter

1 teentje knoflook in fijne snippers

1 el fijngehakte peterselie

de schil van een halve onbespoten citroen

2 el bloem

1 klein ei

75 g gedroogd broodkruim (of paneermeel)

frituurolie

zwarte peper, zout

    • Joep Habets