Duivelse muziek en aanstekelijke lol

None

Rock of Ages. Regie: Adam Shankman. Met: Diego Boneta, Julianne Hough, Alec Baldwin, Russell Brand, Tom Cruise. In: 64 bioscopen.***

Rock of Ages speelt zich af in 1987, het tijdperk van getoupeerd haar, strakke broeken en de hoogtijdagen van de muzieksoort die nu classic rock heet: Foreigner, Guns N’ Roses, Def Leppard, Whitesnake. ‘Muziek van de duivel’ die volgens christenen jongeren corrumpeert. Een ambitieuze politicus en zijn vrouw zien in deze verfilming van de gelijknamige theatermusical uit 2005 hun kans schoon om electoraal te scoren met een campagne om deze duivelsmuziek uit Los Angeles te verbannen.

Tom Cruise speelt de flamboyante rockzanger Stacee Jaxx. Als hij niet beneveld is, fluistert hij quasidiepzinnige wijsheden die niemand kan volgen. Hij staat op het punt solo te gaan en geeft nog een laatste optreden met zijn band in een tent op LA’s Sunset Strip. Deze wordt uitgebaat door twee oude rockers. Als zij samen ‘Can’t Fight This Feeling’ van REO Speedwagon zingen en elkaar diep in de ogen kijken, blijkt hun kameraadschap dieper te gaan dan ze zelf vermoedden.

De tv-serie Glee is de wegbereider van een nieuw type musical waarin bestaande liedjes de gevoelens van de personages vertolken. Alle acteurs hadden overduidelijk lol in hun vet aangezette (bij)rollen. Die lol werkt aanstekelijk, jammer dat de film wat lang is.

    • André Waardenburg