‘DNB hield gevoelige informatie achter voor commissie De Wit’

Nout Wellink, oud-directeur van DNB die door de commissie werd verhoor, had na de conclusies van De Wit forse kritiek: te veel mening waren niet onderbouwd. Foto Reuters / Sander Koning

De Nederlandsche Bank heeft de parlementaire enquêtecommissie De Wit niet de hele waarheid verteld. Volgens de Volkskrant zijn belangrijke stukken achtergehouden tijdens het onderzoek naar het handelen van de staat en DNB bij onder meer de nationalisatie van ABN Amro in 2008. De Wit heeft de stukken deze maand alsnog gekregen.

De commissie zou in die bewuste stukken, twee rapportages genaamd ‘Bank in brokken’, geen aanleiding hebben gevonden het op 11 april gepresenteerde rapport op belangrijke punten te wijzigen. Nooit eerder werden voor een parlementaire enquêtecommissie stukken achtergehouden. De Wit wil wel dat minister van Financiën Jan Kees de Jager de DNB een reprimande geeft.

In de documenten staat het opereren van de DNB in de overnamestrijd van ABN Amro centraal. Het tweede over het mislukken van de fusie tussen Fortis en ABN. De Volkskrant bracht het bestaan van de documenten aan het licht, maar heeft ze niet in handen. De DNB zegt dat er gevoelige, toezichthoudende informatie in staat.

    • Jules Seegers