Deze week: zeker vier jongeren opgenomen

. Afgelopen week zijn in Nederland zeker vier jongeren in het ziekenhuis opgenomen met een alcoholvergiftiging. Het ging om één meisje van vijftien, twee meisjes van zestien en een jongen van zeventien jaar.

Het jongste meisje had rum gedronken. Ze had een alcoholpromillage van 2,5. Ter vergelijking: het maximaal toegestane promillage voor automobilisten is 0,5 – en voor beginnende automobilisten 0,2. De meisjes van zestien hadden een promillage van 1,1 en 1,2. Zij dronken het oppeppende drankje Flügel (10 procent alcohol) en El Picu, een likeurmerk van 14,9 procent alcohol, met smaken als kokos en framboos. De zeventienjarige jongen had mixdrankjes gedronken. Hij had een alcoholpromillage van 2,1 en is zeven uur buiten bewustzijn geweest.

Op verzoek van NRC Handelsblad inventariseert de polikliniek voor jeugd en alcohol van het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis wekelijks het aantal alcoholvergiftigingen onder minderjarige jongeren in Nederlandse ziekenhuizen. De afgelopen week werden gegevens bij vijf ziekenhuizen verzameld.

Bij het Reinier de Graaf Gasthuis werden de afgelopen anderhalve maand – naast de vier bovengenoemde gevallen – nog dertien andere gevallen van alcoholvergiftiging onder jongeren gemeld. Het ging om negen jongens en vier meisjes tussen de veertien en zeventien jaar. Zij hadden een alcoholpromillage tussen de 1,2 en 3,3.

Bij hoeveel glazen sprake is van een alcoholvergiftiging, hangt onder meer af van wat iemand drinkt, van de maaginhoud en het lichaamsgewicht.