Cristiano Ronaldo - narcisme waar zelfs Narcissus zich voor zou schamen

Ronaldo juicht nadat hij met Portugal Nederland heeft verslagen. Foto Reuters / Francisco Leong

Daar was ik nog het meest door geschokt. Dat die gast in de rust van Nederland-Portugal zichzelf even een ander kapsel liet aanmeten. Pomtidomtidom voor de spiegel, terwijl de bondscoach schreeuwend voor een schoolbord tactische aanwijzingen geeft in de kleedkamer. Kammetje hier, likje gel daar. Nou, vooruit, we kunnen weer. En juist hij gaf ons het definitieve nekschot: 2-1. Boek dicht, klaar. Een EK om het nooit meer over te hebben.

Vanavond speelt Cristiano Ronaldo met Portugal de eerste kwartfinale van dit toernooi tegen Tsjechië in Warschau. De plek waar Nederland had kunnen staan.

Ik kan me best een voorstelling maken bij arrogantie of zelfverheerlijking, maar hij slaat alles. “Mensen zijn gewoon jaloers omdat ik rijk ben, heel goed kan voetballen en seks heb met alle vrouwen.” Dat zegt meneer gewoon hardop. Vol overtuiging. Zonder gêne.

Ronaldo houdt alleen van Ronaldo

Tuurlijk joh, wat jij wil. Maar ondertussen zit zelfs hij barstensvol frustratie, omdat er namelijk een uiterst bescheiden kereltje uit Argentinië rondloopt dat al drie keer achter elkaar tot beste voetballer ter wereld is gekroond. Kan ie niet uitstaan.

Messi lacht namelijk, Messi speelt, Messi danst, Messi vermaakt. Messi is alles wat Ronaldo niet is. Messi houdt namelijk van de bal. Ronaldo houdt alleen van Ronaldo.

Ik heb altijd een schurfthekel gehad aan voetballers als Ronaldo. Met dat hautaine gedribbel langs de lijn en die meelijwekkende blik als het even tegenzit. Dat jankerige gesmeek bij scheidsrechters als er verdedigers zijn die zijn gelikte gelkop uiterst terecht bestraffen met een lekkere tik tegen de binnenkant van de knie zonder dat iemand het ziet. Khalid Boulahrouz verdient nog steeds een lintje voor zijn rigoureuze getrap naar mister pretty boy, een paar jaar geleden.

Natuurlijk kan hij belachelijk goed voetballen. Week in, week uit bewijst hij van ongekende klasse te zijn. Zijn schot is weergaloos, zijn versnelling ongeëvenaard en zijn techniek van hemels niveau. Maar het spijt me, ik kan er niet van genieten. Ronaldo juicht namelijk nooit als niet híj, maar een medespeler scoort.

Het Portugese lekkertje

Maar nu komt het. Ik dacht altijd dat als ik dat zie, dat iedereen dat ziet. Cristiano Ronaldo roept onherroepelijk bij iedereen gevoelens van afschuw op, toch?

Nou vind ik sinds kort iemand nogal leuk. Toegegeven, ze moet het niet van haar voetbalkennis hebben. “Tim, wat is nou het verschil tussen een penalty en een strafschop?”, vroeg ze laatst nog. Maar verder is ze intelligent, grappig, niet op d’r mondje gevallen en goed bij de les. Type beide-benen-op-de-grond.
Dacht ik.

Maar zelfs zij begon uit het niets over het ‘Portugese lekkertje’ . Met z’n onweerstaanbare lichaam en goede kop. Ze was totaal vergeten dat er nog 21 andere spelers op het veld stonden in de wedstrijd tegen Nederland. Oprechte teleurstelling als hij niet aan de bal was.

En geloof me, elke vergelijking tussen mij en dat arrogante stuk ongein loopt mank. Niet alleen 16-jarige mijmerende pubermeisjes adoreren ‘m, ook volwassen vrouwen van 30 met een hypotheek en een goede baan krijgen het er warm van. Het einde is zoek.

Ja, en nu zal Ronaldo zeker roepen dat ik jaloers ben. Dat ik vol afgunst naar hem kijk. Dat hij is wat ik nooit zal worden. Hou toch op. Die man heeft het begrip ‘ narcisme’ naar een niveau getild waarvan zelfs Narcissus zou zeggen: “nou, nou, zo kan ie wel weer…” Zielig hoopje mens is het.

Maar hij heeft me wel op een idee gebracht. Ik ga bij de volgende date na een uur naar de wc en gooi m’n kapsel com-pleet om. Helemaal anders. Wat je allemaal niet met 3 millimeter haar kan doen! Ze zal versteld staan.

Dat wordt een tweede helft om nooit te vergeten, let op mijn woorden.

    • Tim de Wit