Collina: tsja, foutje, maar 9 van de 10 keer gaat het wél goed

John Terry glijdt het doel in en tikt de bal van Marko Devic van achter de doellijn weer het veld in. Foto Reuters / Felix Ordonez

De Oekraïense voetballers zijn er niet mee geholpen, maar de Europese voetbalbond UEFA heeft erkend dat de omstreden bal tegen Engeland eergisteren als doelpunt aangemerkt had moeten worden. “Heel weinig centimeters” was de bal over de lijn.

De Italiaanse scheidsrechtersbaas van de UEFA, Pierluigi Collina, ruiterlijk toe dat de Hongaarse arbiter Viktor Kassai in de laatste wedstrijd van groep D bij het EK voetbal een beoordelingsfout heeft gemaakt.

Diep door het stof

De consequenties voor Kassai zijn hardvochtig, want de Hongaar behoort – evenals de Nederlander Björn Kuipers – tot de vier scheidsrechters die het toernooi moeten verlaten. Collina erkende dat er een causaal verband bestaat tussen de blunder en het vertrek van de Hongaar, die hoog in de hiërarchie staat en voor het EK als kandidaat voor de finale werd genoemd. Het ontbrak er nog maar aan dat Collina de Oekraïense bevolking zijn excuses aanbood, maar verder ging de voormalig topscheidsrechter diep door het stof.

“We praten over enkele centimeters, maar de bal had overduidelijk de lijn gepasseerd. Zijn assistent achter de doellijn had dat moeten waarnemen, maar daarmee is Kassai niet geholpen. Hij was als scheidsrechter verantwoordelijk.”

Vanzelfsprekend kwam gisteren ook de wenselijkheid van elektronische hulpmiddelen ter sprake. Maar Collina zei op de invoering daarvan geen invloed te kunnen uitoefenen. Omdat het een taak van de wereldvoetbalbond FIFA is.

De Italiaan werd vervolgens via Twitter op zijn wenken bediend door FIFA-voorzitter Sepp Blatter:

Twitter avatar SeppBlatter Joseph S Blatter After last night’s match #GLT is no longer an alternative but a necessity.

Op 2 juli komt het hoge woord eruit

Op 2 juli, daags na de EK-finale, besluit de FIFA over de hulp van techniek bij arbitrage. Gezien Blatters tweet staat de uitkomst vast: voetbaldoelen worden binnenkort voorzien van camera’s.

De lijn van de UEFA is duidelijk: het beeld van een goede arbitrage mag niet worden vertroebeld. Want dat tijdens het EK op hoog niveau wordt gefloten vindt Collina evident. De statistieken wijzen dat volgens hem ook uit. Hij onderbouwde zijn bewering met het aantal goede waarnemingen van de grensrechters. Van hun 302 beslissingen in 24 wedstrijden waren er volgens Collina 289 correct en dertien fout. Een ongehoord hoog percentage van 95,7 procent, meent de scheidsrechtersbaas.

Top-3 betwiste ‘goals’

Er is natuurlijk veel vaker controverse omtrent doelpunten, of niet-doelpunten. De bekendste, waarbij Engeland heel toevallig telkens betrokken is:

Geoff Hurst beslist de WK-finale van 1966

Frank Lampard en Engeland worden genaaid op het WK 2010

Maradona’s ‘hand van god’ op het WK in 1986

Wie kent er nog zulke iconische arbitrale dwalingen? Reageer!

Hele goede tip in de reacties hieronder van Christiaan Burggraaf:

    • Henk Stouwdam