‘CIA assisteert Arabische bondgenoten bij bewapening Syrische rebellen’

Een strijder van het Vrije Syrische Leger, de belangrijkste gewapende oppositiegroep tegen het regime van Assad, afgelopen vrijdag tijdens een training in de noord-Syrische provincie Idlib. Foto AP

De CIA assisteert Arabische bondgenoten aan de Turkse grens met Syrië bij het bewapenen van Syrische rebellengroepen die vechten tegen het regime van president Assad. Dat meldt The New York Times vanochtend. De Amerikaanse inlichtingendienst probeert te verhinderen dat wapens in handen vallen van terreurgroepen als Al-Qaeda.

De Verenigde Staten twijfelen al lange tijd over het bewapenen van de Syrische oppositie. De regering-Obama maakt er geen geheim van dat ze het regime van Assad zo snel mogelijk ziet verdwijnen, maar is huiverig voor het leveren van wapens aan de Syrische rebellen omdat de VS niet precies zeggen te weten uit welke elementen de oppositie bestaat.

Zo zijn de Amerikanen bang dat wapens in handen kunnen vallen van terreurgroep Al-Qaeda, die ook strijders in Syrië heeft en volgens Amerikaanse veiligheidsdiensten verantwoordelijk is voor een aantal grote terreuraanslagen die de afgelopen maanden in Syrië werden gepleegd. Verder zeiden de Amerikanen te vrezen dat wapenleveranties aan de oppositie slechts tot escalatie van het geweld in het land zullen leiden.

‘CIA ziet toe op levering anti-tankwapens en granaatwerpers’

Volgens The New York Times is er nu toch sinds enkele weken een kleine groep CIA-functionarissen actief in het zuiden van Turkije om toe te zien van wapenleveranties van onder meer Saoedi-Arabië en Qatar aan de Syrische rebellen. De CIA houdt volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen in de gaten of de wapens, waaronder automatische geweren, anti-tankwapens en granaatwerpers, niet in handen vallen van Al-Qaeda of andere terroristische groepen die actief zijn in Syrië.

The New York Times schrijft dat de CIA-operatie “het meest gedetailleerde bekende geval van de beperkte Amerikaanse steun voor de militaire campagne tegen de Syrische regering” is. De VS, huiverig voor militair ingrijpen na eerdere interventies in Afghanistna, Irak en Libië, hebben gedurende de zeventien maanden die de opstand tegen Assad nu duurt vooral ingezet op diplomatie en sancties om de druk op het Syrische regime op te voeren.

De CIA sluit niet uit de Syrische rebellen nog andere manieren te willen steunen. Oud-functionarissen van de inlichtingendienst zeggen dat de Amerikaanse regering overweegt de rebellen te voorzien van satellietbeelden en andere gedetailleerde inlichtingen over de activiteiten van het Syrische leger. Ook zou de regering de Syrische oppositie willen helpen met het opzetten van een eigen inlichtingendienst. Over het inzetten van CIA-functionarissen in Syrië zelf is nog geen besluit genomen.