Celstraf Ajaxsupporters voor deelname aan drugsorganisatie

Ajax-relschopper op het Leidseplein na een uit de hand gelopen feestje. Foto NRC / Maurice Boyer

Twaalf Ajaxsupporters krijgen gevangenisstraffen tot drie jaar voor hun deelname aan een criminele drugsorganisatie. De Amsterdamse rechtbank acht bewezen dat de verdachten gedurende lange tijd bedrijfsmatig en georganiseerd handelden in verdovende middelen.

De twee hoofdverdachten, Tamara F. en Daan van der E., krijgen onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van respectievelijk 28 en 36 maanden. De rechtbank licht schriftelijk toe:

“Hoewel de verdachten het risico lopen hun baan en woning te verliezen en tijdelijk niet voor hun pasgeboren kind kunnen zorgen, wil de rechtbank met deze gevangenisstraf een duidelijk signaal afgeven dat dergelijk gedrag niet wordt getolereerd.”

Koeriers uit ‘sfeervak 410’

De officier van justitie had vijf en zes jaar cel geëist tegen het duo, maar de rechter acht enkele feiten, waaronder het bezit van hennepkwekerijen, niet bewezen. Enkele koeriers kregen juist hogere straffen dan de officier eiste. De moeder van Tamara F. is vrijgesproken. In haar woning werd onder meer een ton aan contanten en ander belastend materiaal aangetroffen, maar er is niet vastgesteld dat ze hiervan wist.

De tien koeriers krijgen voor hun deelname aan de criminele organisatie celstraffen van twee tot vijf maanden en taakstraffen opgelegd. Ze komen “uit ‘sfeervak 410’ in het Ajax-stadion”. De rechtbank acht een professioneel, goed gestructureerd samenwerkingsverband bewezen – voldoende om te kunnen spreken van een criminele drugsorganisatie. Zo werd onder meer met dienstroosters gewerkt.

Burgemeester Eberhard van der laan eiste anderhalf jaar geleden actie tegen de “echte criminaliteit” onder hooligans. Binnen een maand werden toen de eerste aanhoudingen gepleegd.

    • Esther Rosenberg