‘Cameron en Obama willen Assad gratie verlenen in ruil voor aftreden’

David Cameron tijdens de G20-top in Mexico. Daar sprak hij afzonderlijk met Obama en Poetin over Syrië. Foto AFP / Ronaldo Schemidt

Groot-Brittannië en de VS zijn bereid de Syrische president Assad het ‘Jemen-model’ voor te leggen: hij wordt niet of in mindere mate vervolgd voor zijn misdaden als hij in ruil daarvoor meewerkt met een machtsoverdracht. Dat meldt The Guardian op basis van de verklaringen van ingewijden.

Obama en Cameron zouden daar wel wat voor voelen na individuele gesprekken met Poetin op de G20-top in Mexico van deze week. De Russische president zou daar hebben ingestemd met een machtstransitie, iets wat hij tot nu toe weigerde te doen.

De berichten over nieuwe doden bij gevechten in Syrië volgen elkaar nog steeds in hoog tempo op. Cameron had het eerder over ‘snel actie ondernemen, omdat een bloedige burgeroorlog dreigt’. Daarom zou Groot-Brittannië nu bereid zijn Assad vrij te laten bewegen en hem eventueel zelfs gratie te verlenen. De bedoeling is dat hij dan - samen met andere afgevaardigden van de Syrische regering - eind deze maand bij besprekingen met de Verenigde Naties in Genève is om daar over een machtsoverdracht te praten. Cameron heeft volgens The Guardian echter nog niet definitief besloten of hij het een goed plan vindt.

Machtsoverdracht naar Jemenitisch voorbeeld

Het voorstel lijkt op de manier waarop Ali Abdullah Saleh zijn macht afstond na maanden van protesten in Jemen. Hij ondertekende in november vorig jaar een machtsoverdracht waarin opgenomen was dat hij niet vervolgd werd voor de misdaden die hij tijdens zijn regimeperiode beging. Zijn opvolger kreeg vervolgens de taak een nieuwe grondwet op te stellen.

Op basis van de G20-besprekingen zal Hillary Clinton nu ook Kofi Annan proberen mee te krijgen in het voorstel. Hij opperde laatst het vormen van een contactgroep waarin landen plaatsnemen om gezamenlijk tot een compromis over de aanpak te komen. Dat zou hij opzij moeten schuiven om in plaats daarvan een conferentie te organiseren die aan het eind van de maand plaatsvindt, met de Jemenitische machtsoverdracht als voorbeeld.

Ook belangrijke oppositiefiguren, de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en belangrijke regionale machten als Turkije en Saud-Arabië zouden moeten aanschuiven. Rusland wil graag dat ook Iran erbij is.

    • Peter Zantingh