Boot met 200 vluchtelingen zinkt bij Australisch eiland - ’75 doden’

In de zee bij Christmas Island is een boot met vermoedelijk zo’n tweehonderd vluchtelingen gezonken. Minstens 75 mensen zijn om het leven gekomen, meldt persbureau AFP. Er zouden inmiddels 73 mensen zijn gered.

De politie meldt dat “veel” van de mensen die aan boord waren zijn omgekomen. Er zijn ook overlevenden op zee gesignaleerd. Volgens een woordvoerder van de Indonesische reddingsdienst waren vermoedelijk 206 mensen aan boord van de boot.

De autoriteiten in Australië en Indonesië hebben een reddingsactie op touw gezet. Minstens vijf Indonesische en Australische marineschepen zijn op weg naar het gebied. Ook zijn er helikopters gestuurd. Schepen die per toeval in de buurt van het zinkende schip aanwezig waren helpen met de reddingsoperatie.

De boot is in de Indonesische territoriale wateren omgeslagen, op tweehonderd kilometer van het Australische Christmas Island. Waar de asielzoekers op de gekapseisde boot vandaan komen is niet duidelijk. Ook is het nog onduidelijk waarvandaan de boot is vertrokken.

Chrismas Island ligt dichter bij Indonesië dan bij Australië. Veel asielzoekers hopen langs die weg Australië te bereiken. De meeste van hem komen uit Iran, Afghanistan en Sri-Lanka. De boten zijn vaak overbelast en slecht onderhouden. In december 2010 kwamen ongeveer 50 asielzoekers om in hetzelfde gebied, toen hun schip kapseisde nadat het in aanvaring kwam met een rots.


Grotere kaart weergeven

    • Mirjam Remie