Bommenmaker aanslagen Bali veroordeeld tot twintig jaar cel

Patek hoorde vanmiddag in een rechtbank in Jakarta dat hij twintig jaar de gevangenis in moet. Foto AP / Dita Alangkara

De man die verantwoordelijk wordt gehouden voor het maken van de bommen die gebruikt werden tijdens de bloedige aanlagen op Bali in 2002 is vanmiddag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar. Met de uitspraak tegen Umar Patek is de laatste dader van de aanslagen veroordeeld.

Bij de bloederige aanslagen op Bali, die plaatsvonden in verschillende nachtclubs op kerstavond, kwamen destijds 202 mensen om het leven. Het grootste deel van de slachtoffers waren buitenlanders die op Bali hun vakantie vierden. De reeks aanslagen is bekend komen te staan als de grootste daad van islamitische terrorisme die Indonesië ooit kende. Sindsdien heeft de Indonesische regering het moslimterrorisme behoorlijk goed weten te beteugelen.

Tegen Patek was levenslange celstraf geëist

Patek werd vanmiddag door een rechtbank in Jakarta schuldig bevonden aan de zes aanklachten die tegen hem waren geformuleerd. Hij heeft toegegeven dat hij geholpen heeft met mixen van chemicaliën voor de bij de aanslagen gebruikte bommen, maar ontkent bij de uitvoering van de aanslagen betrokken te zijn geweest. De aanklagers hadden een levenslange gevangenisstraf tegen Patek geëist.

Umar Patek werd vanmiddag ook veroordeeld voor medeplichtigheid bij aanslagen die op kerstavond van 2000 aan ongeveer vijftien mensen het leven kostten. De 45-jarige terrorist, volgens analisten lid van het aan Al-Qaeda gelieerde Jema’ah Islamiyah, werd opgepakt in de Pakistaanse stad Abbotabad, waar Amerikaanse commando’s vorig jaar een einde aan het leven maakte van Osama bin Laden.

    • Pim van den Dool