Beul van Oranje de beste, tot dusver

Het zag er de eerste twee wedstrijden nog niet naar uit, maar volgens een ranglijst van de Europese voetbalbond UEFA is de Portugese aanvaller Cristiano Ronaldo na de groepsfase de beste speler van dit EK.

De Portugees krijgt op de UEFA index de hoogste score van alle spelers na de 24 wedstrijden in de groepsfase. Op de tweede plaats staat de Spanjaard David Silva, die bij vier van de zes doelpunten van zijn land betrokken was. Derde is de jonge Rus Alan Dzagoev, die met zijn land al naar huis is.

Ronaldo was in de laatste poulewedstrijd tegen het Nederlandse elftal de beul van Oranje. Hij scoorde twee keer en draaide zijn directe tegenstander Gregory van der Wiel dol.

En dat terwijl Cristiano Ronaldo, de grote ster van Real Madrid, in de eerste twee wedstrijden veel kritiek te verduren kreeg. Hij miste eenvoudige kansen en leek de topvorm in Madrid achtergelaten te hebben. Van de dertien keer dat hij in de duels tegen Portugal en Duitsland op doel schoot – de meeste doelpogingen van alle spelers op het EK – was er niet één raak.

Vanavond speelt de Portugese aanvaller met zijn land in de kwartfinale van het EK tegen Tsjechië. Bij winst wacht in de halve finale de winnaar van het duel tussen Spanje en Frankrijk.

De eerste Nederlander op de UEFA-index staat overigens pas op de 28ste plaats. Dat is spits Robin van Persie, die in zijn drie EK-wedstrijden één keer scoorde.