Bankier Rapanos is de nieuwe Griekse minister van Financiën

De nieuwe Griekse minister van Financiën: Vasilis Rapanos. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

De prominente bankier en econoom Vasilis Rapanos is benoemd tot de nieuwe Griekse minister van Financiën. Dimitris Avramopoulos wordt minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Antonis Samaras, sinds gisteren de premier van Griekenland.

Als minister van Financiën is de belangrijkste taak van Rapanos de belastinginning en de hervorming van de belastingdienst. Rapanos werd voorgedragen door Pasok. In NRC Handelsblad beschrijft correspondent Marloes de Koning Rapanos als ‘technocraat met een linkse signatuur’. De Koning:

“Rapanos (1947) heeft een lange staat van dienst binnen het openbaar bestuur. Hij is een ‘technocraat’, maar met een klassiek Grieks linkse achtergrond. Onder het (rechtse) kolonelsregime (1967-1974) zat hij bij het gewapend verzet. De groep werd ontmanteld door de geheime politie en Rapanos, toen student bedrijfskunde, ging de gevangenis in, waar hij op dezelfde gang kwam als een bekende linkse econoom.”

Rapanos, verbonden aan de Griekse Nationale Bank, is al jaren een leidende figuur binnen de Griekse bankensector. Daarnaast geeft hij sinds 1992 les aan de universiteit van Athene.

De meeste nieuwe ministers worden vanavond beëdigd. Rapanos wordt later beëdigd om vertrekkend minister van financiën Giorgos Zanias de gelegenheid te geven Griekenland te vertegenwoordigen op de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurozone donderdag in Luxemburg.

Coalitie bestaande uit drie partijen

Gisteren werd Saramas beëdigd als premier. Zijn partij, Nieuwe Democratie, kwam bij de verkiezingen afgelopen zondag als grootste uit de bus en haalde 129 zetels. Syriza werd tweede en behaalde 71 zetels, maar gaf meteen aan oppositie te willen voeren omdat de radicaal-linkse partij niet wil deelnemen aan een conservatieve regering die zich als ‘pro-euro’ profileert. Het socialistische Pasok haalde 33 zetels en Democratisch Links 17. Met die twee partijen vormt Nieuwe Democratie nu een coalitie.

Zonder Democratisch Links zouden Nieuwe Democratie en Pasok ook voldoende zetels hebben, maar juist die twee partijen bestuurden het land de afgelopen paar jaar al, waarin Griekenland zich met wanbeleid in een financiële crisis stortte. Daarna tekenden ze de voorwaarden van de Europese schuldeisers, waarmee ze akkoord gingen met verregaande bezuinigingen die de bevolking nu hard raken. De drie-eenheid moet de indruk wegnemen dat er met de verkiezingen eigenlijk niets is veranderd. Venizelos, leider van Pasok, zei gisteren al dat hij opnieuw wil onderhandelen over de begrotingsafspraken die zijn gemaakt met de eurozone.