Alice Walker weigert Hebreeuwse vertaling ‘The Color Purple’

De Amerikaanse schijver Alice Walker (1944), bekend van haar briefroman The Color Purple (1982), heeft voor opschudding gezorgd door een verzoek van een Israelische uitgever naast zich neer te leggen. Haar boek mag niet in het Hebreeuws worden vertaald. Dat melden verschillende internationale media.

File:ColorPurple.jpgDe Israelische uitgever Yedion Books heeft Walker recentelijk te kennen gegeven haar roman graag in het Hebreeuws te laten vertalen. Walker, die volgens The Los Angeles Times de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een vooraanstaande belangenbehartiger van de Palestijnse zaak, weigert dit. Met een reactie op de site Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel, licht ze haar besluit toe. In eerste instantie bedankt ze de uitgever voor de interesse in haar werk, maar geeft dan het argument voor haar afwijzing:

‘Zoals u misschien weet, vorig jaar herfst heeft in Zuid-Afrika het Russel Tribunaal van Palestina vastgesteld dat Israel zich schuldig maak aan apartheid en vervolging van het Palestijnse volk’

Walker kan dat, mede omdat ze zelf jarenlang leefde in het Amerika van voor de Civil Rights Act uit 1965, niet verkroppen:

‘Ik groeide zelf op onder Amerikaanse apartheid en deze was vele malen erger. Veel aanwezigen in Zuid-Afrika, inclusief Desmond Tutu, waren van mening dat de Israelische versie van deze misdaden veel erger is dan wat zij zelf meemaakten onder de blanke suprematie die Zuid-Afrika zo lang heeft gedomineerd.’

Een Israelische krant meldt, in reactie op alle ophef, dat er in de jaren ’80 reeds een Hebreeuwse vertaling van The Color Purple is verschenen.

Walker won met haar roman uit 1982, over het vrouwelijk bestaan in het Zuidelijke Georgia in de jaren dertig van de twintigste eeuw,  zowel de prestigieuze Pulitzer Prijs als de National Book Award. Er werden meer dan 5 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek werd in 1985 verfilmd door Steven Spielberg.

Op YouTube staat een documentaire waarin Alice Walker vertelt over de ontstaansgeschiedenis van The Color Purple:

 

    • Roderick Nieuwenhuis