Ajaxfans cel in om deelname drugsbende

Twaalf Ajaxsupporters krijgen gevangenisstraffen tot drie jaar voor hun deelname aan een criminele drugsorganisatie. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank vandaag bepaald.

De rechter acht bewezen dat de verdachten gedurende lange tijd bedrijfsmatig en georganiseerd handelden in verdovende middelen. De twee hoofdverdachten, Tamara F. en Daan van der E., krijgen onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van respectievelijk 28 en 36 maanden.

De rechtbank licht schriftelijk toe: „Hoewel de verdachten het risico lopen hun baan en woning te verliezen en tijdelijk niet voor hun pasgeboren kind kunnen zorgen, wil de rechtbank met deze gevangenisstraf een duidelijk signaal afgeven dat dergelijk gedrag niet wordt getolereerd.”

De officier van justitie had vijf en zes jaar cel geëist tegen de twee hoofdverdachten, maar de rechter acht enkele feiten, waaronder het bezit van hennepkwekerijen, niet bewezen. Enkele koeriers kregen juist hogere straffen dan de officier eiste.

De moeder van Tamara F. is vrijgesproken. In haar woning werd onder meer een ton aan contanten en ander belastend materiaal aangetroffen, maar er is niet vastgesteld dat ze hiervan wist.

De tien koeriers krijgen voor hun deelname aan de criminele organisatie celstraffen van twee tot vijf maanden en taakstraffen opgelegd. Ze komen „uit ‘sfeervak 410’ in het Ajax-stadion”.

De rechtbank acht een professioneel, goed gestructureerd samenwerkingsverband bewezen – voldoende om te kunnen spreken van een criminele drugsorganisatie. Zo werd met dienstroosters gewerkt.