Actueel theater over ontslag

Alpha Centauri door TG42. T/m 24-6 in Theater Bellevue, Amsterdam. Inl: theaterbellevue.nl ****

De firmanaam straalt van verleiding: Droomreizen Nederland bv. Maar de boel is failliet, er zijn 6.000 werknemers ontslagen. Op het hoofdkantoor komen elke ochtend negen mensen bij elkaar, ogenschijnlijk om de desolate boel af te ronden. In werkelijkheid kunnen ze het werk en elkaar niet missen. Op tekst van Joeri Vos en in de regie van Gerardjan Rijnders is Alpha Centauri een voorstelling die razend actueel is.

In 2006 was het een afstudeervoorstelling van de Toneelschool Arnhem, winnaar van de publieksprijs van het ITs Festival. Nu is de voorstelling terug, en terecht. In de trieste leegte van een net niet ontruimd kantoor proberen de werknemers de collegialiteit te bestendigen, tegen beter weten in. De computers zijn verouderd. Als de telefoon rinkelt imiteert een actrice het antwoordapparaat. Roddels, jaloezie en echtelijke liefdes worden uitgevochten, kortom, alles waar een kantoor voor staat.

Er is meer aan de hand, gelukkig, en dat zit in de geheimzinnige rol die regisseur Rijnders speelt. Hij suggereert dat hij een wetenschapper is die voor de angstige kantoormensen een ultieme droomreis in het verschiet heeft.

Maar hij blijkt een griezelige buitenstaander die een morbide experiment heeft bedacht. Hij beschouwt zich als een man die naar „theater” kijkt, maar ondertussen manipuleert hij de spelers als marionetten.

Die metafoor geeft aan Alpha Centauri een intrigerende dimensie, die deze voorstelling door een groep jonge, geweldige spelers op een universeel niveau tilt.

Het gaat over dromen en illusies, die uit geen mensenleven zijn te wissen.

    • Kester Freriks