Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Zeker 110 doden bij geweld in noorden

De Nigeriaanse autoriteiten hebben een uitgaansverbod ingesteld in de noordelijke staat Kaduna na drie dagen van rellen door christelijke jongeren. De rellen zijn een reactie op de aanslagen op drie kerken die de islamitische terreurgroep Boko Haram zondag pleegde. Daarbij zijn in totaal zeventig doden en honderd gewonden gevallen.

De terreurcampagne van Boko Haram, waarbij kerken steeds vaker doelwit zijn, zorgt voor toenemende spanningen tussen christenen en moslims. De autoriteiten zijn bang dat de rellen overslaan naar andere delen van het land en leiden tot een oncontroleerbare geweldsspiraal.

Sinds maandag vielen 40 doden toen Boko Haram op verschillende plaatsen in de stad Damaturi het leger aanviel. De vuurgevechten duurden tot dinsdagavond. De deelstaat Yobu heeft een uitgaansverbod ingesteld in de stad om te voorkomen dat er meer slachtoffers vallen. Er was sinds december al een avondklok.

CAN, de grootste christelijke organisatie van Nigeria, ziet de aanslagen als een teken dat Boko Haram „de oorlog heeft verklaard aan christenen”. De organisatie heeft kritiek op de manier waarop de autoriteiten de sekte aanpakken. Het „drukt een stempel van zwakte” op het presidentschap van Goodluck Jonathan. CAN heeft tot nu toe voorkomen dat christenen op grote schaal wraak nemen op moslims, maar dreigt eigenrichting aan te zullen moedigen.

Meer dan 580 mensen zijn dit jaar om het leven gekomen bij geweld dat wordt toegeschreven aan Boko Haram, dat sinds 2010 een heilige oorlog uitvecht tegen de staat. De sekte wil dat de shari’a in heel Nigeria wordt ingevoerd. (AP, Reuters, AFP)