Zangerstreffen

De beste zangers van NederlandNed. 3, 20.25-21.20 uur

Vanavond zullen we het weten. Wie is de beste zanger van Nederland? Wordt het Robert Holl, Wouter Hamel, Waylon? Of Bart van Racoon?

Nadat bleek dat God en Sinterklaas niet bestonden, was de grote teleurstelling van mijn jeugd de ontdekking dat op het Songfestival niet de beste artiesten van Europa optraden. Zo zal het wellicht ook kinderen vergaan die kijken naar de finale van De beste zangers van Nederland.

Want de TROS heeft een heel ander rijtje zangers dan bovenstaand. Eerder de middelmatigste dan de beste. Mede omdat de meeste bekende namen de voorgaande seizoen al zijn opgebruikt.

De covershow, waarin de zangers elkaars liedjes zingen en beoordelen, is opgenomen aan een zwembad op Ibiza, met Jan Smit als presentator. Aardig is dat de zangers buiten hun eigen genre treden en vaak een iets ander arrangement maken van de liedjes. In de finale zingen de artiesten helaas niet nog een keer hun beste nummer: ze bekijken samen op de bank de eerdere opnames, wat een beetje armoedig overkomt.

In de finale staan vooral liedjes uit de aflevering met Gerard Joling, misschien omdat daarin veel verbeterde versies ontstonden. Peter Beense zingt een lichte jazzversie van Love is in your Eyes. Ruth Jacott maakt salsa van Ik hou d’r zo van. Berget Lewis laat Ticket to the Tropics huppelen over het strand. Verder doen mee: rapper Yes-R, Idolswinnaar Nikki en musicalzanger Freek Bartels. Hij is de beste zanger, maar je weet het niet bij de TROS .

Wilfred Takken