Word geen arts. Word advocaat, of manager

Een ambtenarencommissie wil dat medisch specialisten een deel van hun opleiding zelf betalen. Dit maakt het vak onaantrekkelijk, betoogt Heinse Bouma. Een manager krijgt tenminste nog loon naar werken.

Word geen arts. Ga niet zes jaar studeren om dokter te worden. Ga niet twee jaar co-schappen lopen op afdelingen waar je door patiënt, verpleging en artsen wordt bejegend als onderste sport van de ladder.

Ga geen extra geld lenen van Groningen terwijl je deze co-schappen loopt. Ga je niet zes jaar specialiseren. Ga niet meer uren werken dan de gemiddelde academicus. Ga geen diensten draaien en in het ziekenhuis slapen. Maak geen medische fouten.

Ga tijdens je specialisatie niet een kwart van je brutosalaris afdragen aan deze opleiding, omdat drie ministeries hebben berekend dat jij meer verdient dan de gemiddelde academicus. Dit geld komt terecht op plekken in het ziekenhuis die niets te maken hebben met jouw opleiding tot specialist. Wees niet verbaasd als het beloofde ‘specialistensalaris’ aan het eind van je opleiding inmiddels met een kwart is gedaald.

Ga niet de verplichte verhoogde bijdrage voor het verplichte pensioenfonds betalen als je eenmaal specialist bent. Ga je niet verzekeren tegen al dan niet terechte klachten, rechtszaken of arbeidsongeschiktheid. Betaal geen goodwill van 200.000 euro terwijl de politiek dit binnen afzienbare tijd wil afschaffen, zonder uitzicht op enige vorm van financiële compensatie.

Kom aan het eind van je opleiding niet tot de ontdekking dat de zorg, ondanks de vraag, niet mag worden uitgebreid en dat er dus geen banen voor het oprapen liggen. Maak je niet boos om de publieke opinie over ‘de specialist’, de grote graaier, die blijkbaar liever geld wil verdienen dan mensen helpen en genezen. De media en politiek proberen al jaren de stoelpoten onder je vak vandaan te zagen. De opinie verandert pas als men zelf op de stoel van de patiënt heeft gezeten.

Word niet moedeloos van verzekeraars die onder de vlag ‘de kwaliteit moet omhoog’ alles goedkoper willen maken, over de rug van de patiënt en de arts. Word niet moedeloos als zij bepalen hoe en waarmee jij je vak zal uitoefenen, opdat hun eigen concurrentiepositie verbetert. Word vooral niet moedeloos als de politiek weer een nieuw systeem bedenkt om de zorg ‘transparant en betaalbaar’ te maken.

Nee, ga rechten studeren. Word advocaat. Doe iets financieels, of ga managen in het bedrijfsleven. Rij met je lease-auto naar je werk, als de files zijn opgelost. Krijg betaald voor de uren die je maakt. Krijg bonussen als je het goed doet of veel werk verzet.

Loop nauwelijks het risico te worden aangeklaagd door je klanten. Draag weinig tot geen verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het leven van je cliënten. Niemand zal het idee hebben dat jij vanuit een hoger altruïstisch doel je werk zou moeten uitvoeren en de stront met een glimlach van je gezicht moet laten afglijden. Vergeet elke altruïstische, humanistische, religieuze of financiële motivatie.

Verlies je onschuld niet. Word geen cynicus. Word geen arts.

Heinse Bouma is na twaalf jaar opleiding bijna specialist.