Womack: oude stem in nieuwe jas

CD Pop

The Bravest Man In The Universe, Bobby Womack ****

Op zijn nieuwe cd The Bravest Man In The Universe zingt soulzanger Bobby Womack (68) met zijn bekende schrijnende geluid. De soulvolle zang is het enige vertrouwde op de plaat. Want Womack is hier een onverwachte gast tussen triphop-ritmes, dwarrelende stemmen en ritselende percussie.

Op The Bravest Man In The Universe staan geen blazers of gospelkoren. Er zijn mooie gastrollen van chanteuses Lana Del Rey en Fatoumata Diawara. De muziek is bedacht door de Britse muzikant/producer Damon Albarn (44) en producer Richard Russell (41). De samenwerking past in een trend waarbij oude stemmen worden gecoacht door jongere, creatieve muzikanten. Zo maakte Richard Russell ook al de cd I’m New Here met Gil Scott-Heron (2010), zestien jaar na diens laatste opname. De samenwerking van de jonge Joe Henry met soulgigant Solomon Burke resulteerde in het uitzonderlijke Don’t Give Up On Me (2002). Nu krijgt ook Bobby Womack zijn comeback. Het is onzeker of hij lang van de nieuwe glans kan genieten. Zijn aanstaande concertreeks is afgelast wegens een longontsteking. Volgens Womack, die na dertig jaar een drugsverslaving overwon, komt het goed. „Er is meer voor nodig om mij eronder te krijgen”, zei hij in The Guardian.