Windows Phone 8 krijgt een echt Windows-hart

Dit is een week  vol Microsoft-nieuws, met behalve iPad-concurrent Surface ook de aankondiging van het Windows Phone 8 besturingssysteem voor smartphones. Deze twee evenementen hebben veel met elkaar te maken, gezien de manier waarop Windows Phone 8 ‘onder de motorkap’ zal veranderen: krijgt dezelfde kern als Windows 8, het besturingssysteem voor (tablet) pc’s. Dat betekent dat de softwareontwikkelaars makkelijker apps kunnen ontwerpen die zowel je computer als je telefoon werken. Dezelfde strategie  zie je bij het nieuwe besturingssysteem van Apple, Mountain Lion, dat nog nauwer zal samenwerken met iOS6. Over een paar jaar is er helemaal geen verschil meer tussen mobiel en ‘vast’ besturingssysteem voor desktops en laptops.

Wat zat er verder in de sneak peak van Windows Phone 8 (releasedatum komend najaar)?

  • Er zijn 100.000 apps voor Windows Phone. Deze mijlpaal werd snel bereikt; het is geen geheim dat Microsoft ontwikkelaars ‘sponsort’ om de groei te bespoedigen.
  • Het besturingssysteem kan overweg met processors met meerdere kernen aan en ondersteunt meer schermresoluties.
  • MicroSD-kaartjes werken straks (beter)
  • Betere controle voor systeembeheerders. Zodat je van je baas ook een Windows Phone mag gebruiken.
  • Een verbeterd startscherm, met meerdere kleuren, de omvang van de vierkante Metro-tegels is aan te passen en je kunt kiezen welke ‘live’ informatie ze tonen.
  • Internet Explorer 10
  • Nokia Maps technologie ingebouwd, oftewel Navteq. Alleen… hoe kan Nokia zich straks nog onderscheiden ten opzichte van andere Windows Phone-toestellen?
  • Near Field Communication (NFC)-chip, in combinatie met betaalsysteem Wallet (kortingskaarten à la Passbook in iOS6, gekoppeld aan een betalingsssysteem à la Google Wallet). Het wordt spannend of Apple zijn iPhone 5 nu ook van NFC-chip gaat voorzien.
  • Meer controle over de installatie van updates, integratie van Voice-over-IP maar Microsoft-dochter Skype blijft een aparte applicatie.
  • Microsoft beperkt zich tot nieuws over het platform; voor ontwikkelaars. Er zijn meer verbeteringen voor de beller onderweg, is de belofte.

Huidige Windows Phone is niet ‘WP8-proof’

De bestaande 100.000 apps blijven werken op Windows Phone 8, maar het is de vraag in hoeverre nieuwe apps zullen blijven werken op de bestaande Windows telefoons. Die is namelijk niet te upgraden en dat is slecht nieuws voor de mensen die onlangs nog een Nokia Lumia gekocht hebben bijvoorbeeld. De Finse fabrikant krijgt het zo extra moeilijk om deze toestellen, bedoeld als reddingsboei voor een brandend olieplatform, de komende maanden aan de man te brengen.

Maar Nokia kon het zich als belangrijkste Microsoft-partner niet veroorloven te wachten met de Lumia introductie. Dit in tegenstelling tot Samsung, HTC en Huawei, die Windows Phone tot nu toe bescheiden steunden, maar op Windows Phone 8 eindelijk hun hardware  zullen vernieuwen. Het is te hopen dat Nokia ook snel een Lumia uitbrengt die WP8-proof is. En dat Microsofts Terry Myerson zich niet meer te  laatdunkend uitlaat over het upgradebeleid van concurrenten. Hoewel ook Apple vernieuwingen van iOS 6, zoals turn by turn navigatie, alleen op de iPhone 4S toelaat.

Maar het gaat hier over Microsoft. En, al spelend met de nieuwe Nokia Lumia 900, blijkt Windows Phone 7.5 ook nu al een verfrissend en  geloofwaardig alternatief  voor de twee toonaangevende mobiele besturingssystemen. Zeker als je aan je eerste smartphone toe bent.

Microsoft belooft  nog wel een 7.8 upgrade aan bestaande toestellen. Dat betekent dat je als bestaande gebruiker de beschikking krijgt over het  flexibele startscherm: veel plezier met die nieuwe kleuren. Aan de andere kant klopt de timing van Microsofts radicale upgrade: met het huidige marktaandeel is het aantal teleurgestelde klanten nog beperkt.