Wat gebeurt er met alle Oranje-artikelen?

Nu het Nederlands elftal het EK-voetbal heeft moeten verlaten, vroeg de redactie van nrc.next zich af: wat gebeurt er eigenlijk met al die Oranje-merchandise?

Heel simpel: die worden teruggehaald uit de winkels en opgeslagen in een loods, zegt Johan Oosterhof. Hij is woordvoerder van winkelketen Blokker. „Alles wat te maken heeft met voetbal, zoals onze Brulshirts, worden ingenomen. Die kunnen we dan bij het eerstvolgende voetbaltoernooi weer in de verkoop doen.” Wel blijft er een klein gedeelte van de spullen achter in de winkels, zoals vlaggetjes en confetti. „Dat noemen we ‘oranje neutraal’ en dat hebben we standaard in ons assortiment.”

C1000 bewaart de oranje Geluksvogeltjes niet voor een volgend evenement. „De vogels zijn gemaakt van recyclebaar plastic”, zegt woordvoerder Jacolien van Weze. „En worden dus bijna allemaal naar de recycling gestuurd.” Een paar Geluksvogeltjes houdt de winkelketen achter de hand. Voor speciale verzoeken. Van Weze: „Er zijn altijd kinderen of instanties als ziekenhuizen die we erg gelukkig kunnen maken met onze merchandise.”

De eetbare oranje artikelen, zoals oranje koeken en tompoezen, gaan in de uitverkoop. En wat overblijft, stuurt C1000 naar de Voedselbank.

Supermarktketen Albert Heijn is voorlopig nog niet klaar met het EK. „Onze voetbalplaatjes zijn niet alleen gericht op Nederlandse spelers, dus die zijn gewoon tot het einde van het toernooi te verkrijgen”, zegt woordvoerder Rianne van der Sar. En de oranje voorspelartikelen zijn bijna allemaal al weg. „Die hebben onze klanten sinds de klapper Nederland-Duitsland gratis gekregen bij 20 euro aan boodschappen.” De oranje etenswaren blijven voorlopig wel gewoon verkrijgbaar bij Albert Heijn, want, zegt Van der Sar, die zijn tijdens de Olympische Spelen ook weer in trek.

En wat gebeurt er dan met artikelen van andere merken, zoals de Brullie van M&M’s? Die worden afgeprijsd, zegt Van der Sar. En ze worden vast nog wel verkocht, voegt pr-medewerker Inge van der Heijden van Bavaria toe. „De weinige V-Dresses die nog in de winkels liggen, gaan er zeker nog wel uit. We hebben gemerkt dat ze ook scoren tijdens Koninginnedagen, en we hebben nog een hele sportzomer voor de boeg.”

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl