VVD, PvdA en D66 willen kortere partneralimentatie

VVD, PvdA en D66 willen de regeling voor partneralimentatie flink versoberen. Na een scheiding moet iemand hooguit vijf jaar partneralimentatie krijgen in plaats van de huidige twaalf jaar. De partijen dienen daartoe vandaag een wetsvoorstel in, zei VVD-Kamerlid Ard van der Steur op Radio 1.

De partijen vinden de regeling zoals die nu is “niet eerlijk” en “ingewikkeld”. “Er moet veel te lang alimentatie worden betaald”, aldus Van der Steur. Na een huwelijk dat minder dan drie jaar heeft standgehouden, wordt wat de partijen betreft geen partneralimentatie meer berekend. Bij een langer huwelijk duurt de alimentatieperiode de helft van het aantal jaren dat de partners getrouwd waren, met een maximum van vijf jaar.

De partijen vinden wel dat alimentatie betaald moet worden als een van de twee partners na de scheiding moeilijk aan een baan kan komen, bijvoorbeeld doordat die jarenlang niet heeft gewerkt vanwege de zorg voor kinderen. “In alle andere gevallen heb je hooguit kortstondig alimentatie nodig.”

Eerder dit jaar liet PVV-Kamerlid Louis Bontes ook al weten te werken aan een wetsvoorstel voor een kortere partneralimentatie. De termijn van twaalf jaar is volgens Bontes niet meer van deze tijd. Ook hij vindt dat iedereen na een scheiding binnen vijf jaar financieel op eigen benen zou moeten kunnen staan.