VN-waarnemers blijven in Syrië ondanks gestaakte missie

Rekruten van het Vrije Syrische Leger bij Qusayr, 15 km van de stad Homs, 8 mei 2012. Foto AFP / STR

De VN-waarnemers die moesten toezien op de uitvoering van het vredesplan van Kofi Annan in Syrië, blijven daar ondanks dat hun missie vorige week gestaakt werd.

Tegenover de VN-Veiligheidsraad liet het hoofd van de waarnemersmissie, Robert Mood, weten dat een “voortijdig” vertrek niet ten goede komt aan de situatie in Syrië. Eerder liet hij al weten de staking van de missie “per dag” geëvalueerd zou worden.

Waarnemers meer dan tien keer gericht doelwit beschietingen

Maar voorlopig wil Mood geen veranderingen aan het “mandaat” en de “integriteit van de missie”. Zondag riep de Syrische oppositie de VN op tot het aannemen van een resolutie om de VN-waarnemers in het land te bewapenen.

Op 16 juni maakte Mood de staking van de VN-missie in Syrië bekend:

De waarnemersmissie in Syrië werd gestaakt nadat het VN-personeel meerdere malen zelf doelwit werden van het geweld in het land. Tegenover de VN-Veiligheidsraad liet Mood weten dat waarnemers minstens tien keer gericht onder vuur zijn genomen, een aantal keer abusievelijk beschoten werden. Bij deze incidenten werden negen VN-voertuigen beschadigd.

Mood is op dit moment in onderhandeling om een staakt-het-vuren in de belaagde stad Homs te bewerkstelligen, schrijft persbureau AP. In Homs zitten duizend families gevangen in de strijd tussen het regime van president Bashar al-Assad en Syrische rebellen.

Rusland staat achter machtsoverdracht naar Jemenitisch model

Ondertussen zoekt de internationale gemeenschap nog steeds naar een oplossing van de crisis in Syrië. Hoewel Rusland zich steeds meer zorgen lijkt te maken over de toekomst van het land, wil het zich nog niet toeleggen op een multilateraal plan om een einde aan het geweld te maken.

Ondanks stevig overleg tussen Washington, Moskou en Beijing blijft een verregaande resolutie tegen Assad uit. Vannacht benadrukte president Barack Obama nogmaals dat het hem niet gelukt was zijn collega Vladimir Poetin te overtuigen actie te ondernemen tegen Assad en hem te veroordelen, schrijft Al Jazeera. Obama liet weten dat China en Rusland nog geen enkel plan steunden van de VN-Veiligheidsraad om de crisis in Syrië te bezweren.

Poetin heeft al laten weten achter een machtsoverdracht te staan volgens het Jemenitische model, maar alleen als het Syrische volk daarover beslist en niet de internationale gemeenschap. Gezien de verdeeldheid in het land zal er voor een referendum hierover hoogstwaarschijnlijk weinig animo zijn, zo boycotte de oppositie in mei de parlementsverkiezingen omdat zij geen legitimiteit meer toedichten aan de autoriteiten.