Vijfde man ziet treffer Oekraïne over hoofd

England's John Terry clears the ball away from his goal during the Euro 2012 soccer championship Group D match between England and Ukraine in Donetsk, Ukraine, Tuesday, June 19, 2012. (AP Photo/Matthias Schrader)
England's John Terry clears the ball away from his goal during the Euro 2012 soccer championship Group D match between England and Ukraine in Donetsk, Ukraine, Tuesday, June 19, 2012. (AP Photo/Matthias Schrader)

Het doelpunt van Geoff Hurst in de WK-finale van 1966, het rake schot van Frank Lampard twee jaar geleden in Zuid-Afrika: spookdoelpuntenzijn van alle tijden in het voetbal. Gisteravond werd daar met een niet toegekende treffer van Marko Devic bij Oekraïne-Engeland een klassieker aan toegevoegd. De vijfde man op de doellijn naast de goal had het verkeerd gezien.

De roep om elektronische hulpmiddelen, zoals doellijnbewaking, zwelt opnieuw aan. Het EK in Polen en Oekraïne zou weleens het laatste toernooi kunnen zijn waarbij de scheidsrechter en zijn assistenten met het blote oog moeten constateren of een bal de doellijn is gepasseerd. Op 2 juli, een dag na de EK-finale in Kiev, besluit de spelregelcommissie van de FIFA of bij het WK van 2014 camera’s op de doellijn voor uitsluitsel kunnen zorgen.

Op dit EK wordt voor het eerst tijdens een eindtoernooi gebruikgemaakt van een vijfde en een zesde man. Maar ook deze toevoeging blijkt niet waterdicht. De Hongaarse scheidsrechter Viktor Kassai werd gisteren verkeerd geassisteerd door István Vad op de achterlijn. ‘De vijfde man’ geeft zijn waarneming via het communicatiesysteem door, waarna de eindverantwoordelijkheid bij de scheidsrechter ligt.

De vijfde en zesde man zijn zelf ook gediplomeerde arbiters. De Nederlander Björn Kuipers heeft naast zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra de arbiters Pol van Boekel en Richard Liesveld op het EK bij zich als vijfde en zesde man. Vandaag kreeg Kuipers te horen dat hij, net als Kassai, geen EK-duel meer mag fluiten.

En weg is alle energie van zwetende massa: pagina 28-29