Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Twee gijzelaars vrij, twee anderen nog gegijzeld in bank Toulouse’

Een man die claimt banden te hebben met terreurorganisatie Al-Qaeda houdt nog drie mensen in gijzeling in een bank in de Franse stad Toulouse. Een vierde gijzelaar, een vrouw, werd vanmiddag vrijgelaten, zo meldde de politie. Onderhandelingen met de gijzelnemer zijn nog in volle gang.

Leden van een speciale politie-eenheid arriveerden vanmiddag op de plek van de gijzeling. Foto AP / Bruno Martin

Een man die claimt banden te hebben met terreurorganisatie Al-Qaeda houdt nog twee mensen in gijzeling in een bank in de Franse stad Toulouse. Twee gijzelaars werden eerder vanmiddag vrijgelaten, zo meldde de politie. Onderhandelingen met de gijzelnemer zijn nog in volle gang.

De man die de bank vanochtend binnendrong zou een schot hebben gelost en gezegd hebben dat hij met de politie wil spreken. De directeur van de bank zou een van de gijzelaars zijn. Telefoontjes naar de bank werden vanochtend niet opgenomen, aldus de politie. De gijzeling is volgens persbureau AP rond elf uur vanochtend begonnen.

Volgens de regionale krant Ouest-France is de omgeving rond de bank sinds vanochtend afgezet door politieagenten. Een bron bij de politie zei tegen de krant dat het nog onduidelijk is of de claim van de man dat hij banden heeft met Al-Qaeda serieus te nemen is. Wel zei de aanklager in Toulouse vanmiddag volgens AP dat de man uit “religieuze overtuiging” handelt.

Aan het begin van de middag arriveerde een groep elite-eenheden van de politie bij het bankgebouw. Het was rond half vier vanmiddag nog niet duidelijk of de politie van plan was in te grijpen om een einde te maken aan de gijzeling.

In maart werd Toulouse opgeschrikt door de terreurdaden van moslimextremist Mohamed Merah, die een aantal Franse soldaten en kinderen op een Joodse school doodschoot. Na een langdurige operatie werd Merah in zijn huis gedood door de Franse politie. Of de gijzeling van vanochtend in verband staat met Merah is onduidelijk, maar het bankgebouw staat wel vlakbij het huis van de gedode extremist.