Verkiezingsuitslag Egypte uitgesteld na klachtenregen van kandidaten

Aanhangers van presidentskandidaat Mors gingen ook vandaag i in protest tegen het leger in Kairo. Foto Reuters/Suhaib Salem

De Egyptische kiescommissie heeft de bekendmaking van de uitslag van de presidentsverkiezingen voor onbepaalde tijd uitgesteld vanwege het grote aantal klachten dat is ingediend door de twee presidentskandidaten.

Een zegsman van de commissie heeft dat vanavond tegenover persbureau AP verklaard. De bekendmaking van de verkiezingsuitslag stond aanvankelijk gepland voor morgen.

Beide kandidaten, Mohammed Morsi van de Moslim Broederschap en Ahmed Shafiq, de laatste premier onder ex-president Mubarak, eisen de overwinning op. Advocaten van de kandidaten hebben bij de kiescommissie klachten ingediend over onregelmatigheden rond de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van afgelopen weekend. In totaal moet de commissie de in totaal vierhonderd klachten bekijken, voor de uitslag bekend wordt gemaakt.

Over de vraag wie de presidentsverkiezingen van afgelopen weekend heeft gewonnen, wordt in Egypte al dagenlang gesoebat. De Moslimbroederschap claimde gisterochtend dat hun kandidaat Morsi ongeveer 53 procent van de stemmen had gehaald en daarmee de verkiezingen heeft gewonnen. Het kamp van Morsi’s tegenstrever Shafiq, verwierp deze claim en eiste zelf de overwinning.

Egyptenaren in opstand tegen machthebbende leger

Tot er een nieuwe president is aangewezen houden de militairen de macht in handen. Duizenden Egyptenaren demonstreerden de afgelopen dagen op het Tahrirplein in Kairo tegen de militaire machthebbers in het land, die de afgelopen week hun greep op het land verstevigden.

De verkiezingen hadden het slotstuk moeten zijn van de overgang naar de democratie in Egypte. De legerleiding, die sinds 11 februari vorig jaar de macht heeft, had beloofd die macht over te dragen zodra een nieuwe president was gekozen.

Maar donderdag viel dat plan in duigen toen het Constitutioneel Hof de parlementsverkiezingen van begin dit jaar ongeldig verklaarde. Die waren gewonnen door de Moslimbroederschap. Daarop trok de legerleiding de wetgevende macht naar zich toe. De overdracht van de macht is nu uitgesteld tot het moment dat er een nieuwe grondwet is.

In afwachting daarvan heeft de legerleiding gisteren een interim-grondwet uitgevaardigd. Normaal staat de president aan het hoofd van de Hoge Raad van de Strijdkrachten. Die rol krijgt nu legerleider Tantawi. Met andere woorden: de president is niet langer de opperbevelhebber. Het leger behoudt ook de controle over de eigen begroting.